Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ


Πάτραι 15 Οκτωβρίου 2008

Προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι,

Επιτρέψτε μου δια της παρούσης να εκθέσω ένα προσωπικό θέμα, το οποίο, ταπεινώς φρονώ, έχει πολλές διαστάσεις.
Υπηρέτησα επί σειρά ετών ως α’ ψάλτης στην Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομιτίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Την 7ην Μαΐου 2007 απεστάλη στην οικία μου με ιδιωτικό ταχυδρομείο το έγγραφο της απολύσεώς μου, το οποίο υπογράφει ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Συμεών Χατζής και οι ηγουμενοσύμβουλοι αρχιμανδρίτες Χριστοφόρος Μεϊντανάς και Θεοδόσιος Τσιτσιβός.
Στο λιτό κείμενο της απολύσεώς μου (το επισυνάπτω) δεν αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο απελύθην όλως αιφνιδίως και ενώ εκτελούσα τα ιεροψαλτικά μου καθήκοντα ευσυνειδήτως.
Σύμφωνα με τον νόμο 5383/1932 άρθρο 169 «ο Μητροπολίτης μετά γνώμην της ενοριακής Επιτροπείας δύναται να τιμωρήση δια προσωρινής ή διαρκούς παύσεως τους ψάλτας και νεωκόρους μετά προφορικήν ή έγγραφον απολογίαν».
Επίσης, σύμφωνα με τον υπ’ αριθμ. 176/2006 κανονισμό περί των Ιεροψαλτών και της καταστάσεως αυτών, ο οποίος ψηφίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΦΕΚ αρ. φύλλου 268, 19/12/2006), «οι πειθαρχικές ποινές επιβάλλονται με απόφαση του οικείου Μητροπολίτη μετά από πρόταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Ουδεμία πειθαρχική ποινή επιβάλλεται αν ο Ιεροψάλτης δεν κληθεί προηγουμένως σε απολογία και έχει το δικαίωμα να λάβη πλήρη γνώση της εναντίον του κατηγορίας και των στοιχείων που τη στηρίζουν. Στην κλήση σε απολογία καθορίζεται σαφώς το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα και τάσσεται εύλογη προθεσμία για απολογία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών (3) ημερών, ενώ μπορεί να παραταθεί ως το τριπλάσιο της αρχικής μετά από έγγραφη αίτηση του διωκομένου Ιεροψάλτη» (άρθρο 9).
Στην περίπτωσή μου δεν υπήρξε κλήση σε απολογία – στοιχειώδες και ανθρώπινο δικαίωμα - ούτε μου απαγγέλθηκε κατηγορητήριο.
Θα ήθελα να απευθύνω προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας μας τα εξής ερωτήματα:
1. Ισχύουν οι ως άνω διατάξεις και για τους ψάλτες των Ιερών Μονών; Δεν είναι λίγες οι Μονές ανά την Ελλάδα στις οποίες ψάλλουν λαϊκοί και όχι μοναχοί.
2. Αν δεν ισχύουν οι ως άνω διατάξεις για τους ψάλτες των Μονών, ισχύει κάτι ή είναι «μετέωροι» και απολύονται αναπολόγητοι;
3. Ποία η αρμοδιότης του οικείου Επισκόπου στο όλο θέμα; Πρέπει να κάνει οπωσδήποτε αποδεκτή την απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου, μπορεί να την ανατρέψει ή δύναται και να σιωπήσει;
4. Εάν μια απόλυσις, ως η ιδική μου, κρίνεται παράνομη, ποια είναι τα βήματα προς αποκατάστασιν της παρανομίας;
Αναμένοντας την υπεύθυνη απάντηση της Ι. Συνόδου επί του θέματος,

Υποβάλλω υιϊκώς τα σέβη μου

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ σου εύχομαι την δικαίωση του αγώνα σου. δυστυχώς στον χώρο της εκκλησιαστικής διοίκησης επικρατεί η απόλυτη αυθαιρεσία. Δεν υπάρχει σεβασμός κανένας στους ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ναούς. Η δικαίωση σου θα είναι ηθική ανταμοιβή όσων έχουν διωχθεί από την ανελέητη εξουσία των κληρικών. Εύχομαι την δικαίωση έστω και την ηθική με την αναγνώριση της αδικίας εκ μέρους της διοικούσας Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Παναγιώτη, διαβάζω αρκετά μέσα από μπλοκ σου, και έχω καταλάβει (από επικριτές σου) ότι κι εσύ ήσουν στα της διοικήσεως...με τον πρωην Μητροπολίτη. Άρα; Εισπράττεις ό,τι κι εσύ ίσως έκανες ή αποδεχόσουν τις αποφάσεις του πρώην Μητροπολίτη.
Η Δοιήκηση είναι πάντα ριψοκίνδινη... Τέλος πάντων, καλή επιτυχία να έχει ο αγώνας σου.

Ανώνυμος είπε...

ά-ψογος!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι τούς κάνεις, Παναγιώτη, τι τούς κάνεις;;;;

Θα σε βλέπουν όνειρο, έστω σ' εφιάλτη σε λίγο, αλλά κι εκεί παρών θα είσαι!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Γνωρίζεις πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο σε απέλυσαν από το Γηροκομειό καθώς επίσης και τους λόγους για τους οποίους
δεν αιτιολόγησαν με κάποιον τρόπο την κίνηση αυτή και δεν ακολούθησαν τις πρέπουσες διαδικασίες... Οπότε μη στέλνεις επιστολές και μην παραπονείσαι.

Ανώνυμος είπε...

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία,αν και δεν το βλέπω

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι πρέπει να υπάρξει απάντηση
της Ι.Σ στο γράμμα σου και μάλιστα να πειθαναγκάσει το Μητροπολίτη και
με τη σειρά του τη μονή ν΄ακολουθή- σει, όσα διαλαμβάνεις στην επιστο- λή σου. Εκτός και είναι δική του εντολή η απόλυσή σου, οπότε...! Πά-
ντως στην 3ετή και πλέον παραμονή του στην Πάτρα έχουν δημιουργηθεί πολλές αρνητικές καταστάσεις!

Ανώνυμος είπε...

παναγιωτη μην κυνηγιεσαι αδικα...
χανεις καιρο και φθειρης την ψυχη σου.Δεν προκειται να γινει τιποτα...|Παρατατα......
χαμενος χρονος...
πας να τα βγαλεις περα με τους αρχιεπισκοπου και επισκοπυσ...Αυτοι οτι θελουν κανουν...εσενα θα λογαριασουν? εναν απλο θεολογο και ψαλτη?
πιστευω οτι εχουν και αλλα στο μυαλο τους παρα να ασχολουνται με εσενα....
οποτε...κατσε εκει που καθεσαι....

Ανώνυμος είπε...

me thn apanthsh poy soy edwse o neos Arxiepiskopos prin apo kairo -se parepempse ston Mhtropolith patras- egine kati? o Mhtropoliths patras enhrghse sxetika?

panagiotisandriopoulos είπε...

Ανώνυμε 3:42μμ

Άκρα του τάφου σιωπή...

Ανώνυμος είπε...

POLY KALH KINHSH! MAT 8A ELEGA! H APANTHSH POY ANAMENEIS KAI PERIMENOYME NA THN DIABASOYME STO BLOG SOY 8A EINAI KATA THN EKTIMHSH MOY YPER SOY!

Ανώνυμος είπε...

Αν και είναι άσχετο, σήμερα 18-10
στο SUPER B και στην εκπομπή SUBIZ
στις 14.30΄περίπου παρουσιάστηκε εκπομπή για την αφιλαργυρία και τη
φιλανθρωπία του μητροπολίτη καθώς
και για το νέο ύφος και ήθος, που
προσπαθεί να εμπνεύσει και στους κληρικούς. 1.Ο μητροπολίτης έχει έρ
θει εδώ και τρία χρόνια, άρα έπρεπε
ήδη να έχει παγιωθεί το νέο ήθος.
2. Εφ' όσον δεν λαμβάνει χρήματα και τα δικά του τα διαθέτει, πώς εξηγείται η ποικιλία και ο αριθμός των στολών του;;! 3. Πού είναι η εφαρμογή του " Μη γνώτω η αριστερά
σου τι ποιεί η δξιά σου", όταν ακούγεται από την TV ότι κάνει ελε-ημοσύνες; Ποιος ήταν ο εμπνευστής
του σχολίου, που έγινε και ποιος δί
νει τις πληροφορίες για το τι κά-νει ο μητροπολίτης;; Αν ο ίδιος δεν το ξέρει, πρέπει αμέσως να δια-μαρτυρηθεί και να μην ξαναεπιτρέ- ψεινα μεταδίδονται σχόλια, που τον θίγουν έστω και θετικά!!

panagiotisandriopoulos είπε...

Χαίρομαι αγαπητοί ανώνυμοι για την lifestyle εκδοχή της τοπικής Εκκλησίας.
Ανάμεσα σε κοσμικά και ...μπουζούκια και το φιλανθρωπικό έργο του Σεβασμιωτάτου.
Δεν έχω δει την σχετική εκπομπή του φίλου Παναγιώτη Ρηγόπουλου, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί παλιά στον ΛΥΧΝΟ, αλλά του έχω εμπιστοσύνη.
Και φυσικά τον προτιμώ από την βλαχομπαρόκ εκδοχή του εκκλησιαστικού lifestyle του Αλέκου.
Καλό βράδυ από την Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως εγώ κ. Ανδριόπουλε έχω μπερδευτεί.
Ο Παναγιώτης Ρηγόπουλος γλείφει τον Δεσπότη και από την εφημερίδα του και απ' το SUPER B τώρα. Είναι και στην επιτροπή για τα Πρωτοκλήτεια.
Κι εσείς δεν λέτε λέξη; Σας φταίει μόνο ο ταλαίπωρος ο Αλέκος;

Ανώνυμος είπε...

"Στην περίπτωσή μου δεν υπήρξε κλήση σε απολογία – στοιχειώδες και ανθρώπινο δικαίωμα - ούτε μου απαγγέλθηκε κατηγορητήριο..."

============


ΕΣΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ...

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΚΙ΄ ΕΣΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΕ ΑΝΑΠΟΛΟΓΗΤΟ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙ΄ ΕΣΥ ΑΝΑΠΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΕΜΠΑΘΩΣ, ΣΑΝ ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟ;

ΟΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΝΑ ΣΕ ΕΤΣΟΥΞΕ Η ΒΕΡΓΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΔΙΚΩΣ (ΟΠΩΣ ΛΕΣ ) ΣΕ ΕΚΤΟΠΙΣΕ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ( ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ...) ΚΑΘΕ ΑΝΑΠΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ...

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ...

Markos

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΣΥΝΑΝΩΝΥΜΕ 3.36μ.μ.ΤΙ ΤΡΩΓΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ? ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΝ ΕΜΑΡΑΝΕ? ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ 40 ΣΤΟΛΕΣ? ΤΟ ΜΗ ΓΝΩΤΩ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΟΥ...., ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ. Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΤΟ " ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΝΊΑΝ ΣΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΝ..." ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ LIFE STYLE.

Ανώνυμος είπε...

α-ψογος!!! Πρέπει φίλε Παναγιώτη να δέχεσε και να υπομενεις επιτίμια. Σε καμια περίπτωση δεν ειμαι με το μερος του Σωτηρόπουλου, σε καμια περίπτωση δεν ειμαι με το μέρος σου.
Η υποκοή και οι αδικίες ανέδειξαν αγιους...εκτος κι αν εσύ δεν θέλεις να αγιάσεις ή ανα έχει την εντύπωση, ως και ο Σωτηρόπουλος, ότι είσαι άγιος

Related Posts with Thumbnails