Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

Στο μήνυμα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που εκδόθηκε σήμερα στο Φανάρι, επισφραγίζοντας την Σύναξη, τονίζεται ρητώς και κατηγορηματικώς:
"Επαναβεβαιούμεν την επιθυμίαν ημών όπως, παρά τας οιασδήποτε δυσκολίας, συνεχίσωμεν τους θεολογικούς διαλόγους μετά των λοιπών Χριστιανών, ως και τους διαθρησκειακούς διαλόγους, ιδιαιτέρως μετά του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, δοθέντος ότι ο διάλογος αποτελεί τον μόνον τρόπον επιλύσεως των μεταξύ των ανθρώπων διαφορών, ιδιαιτέρως εις μίαν εποχήν, ως η σημερινή, κατά την οποίαν αι παντοίαι διαιρέσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων εν ονόματι της θρησκείας, απειλούν την ειρήνην και ενότητα των ανθρώπων".
Διάλογος φίλοι μου! Ο μόνος τρόπος!
Όπως δεν έπαψα να διαλαλώ από την πρώτη στιγμή: Κοινή, πανορθόδοξη η απόφαση για διάλογο με ετεροδόξους και αλλοθρήσκους. Σήμερα επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η θέση αυτή και η πρακτική, από την Σύναξη των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Φανάρι.
Ας το καταλάβουμε όλοι μας, αφήνοντας κατά μέρος εμμονές, ιδεοληψίες, μισαλλοδοξίες και φανατισμούς. Ας ασκηθούμε στον διάλογο της καταλλαγής και της αγάπης.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"παρά τας οιασδήποτε δυσκολίας συνεχίσωμεν" αυτό θα κρατήσω. και πώς αλλιώς αφού είμαστε του Χριστού;

Ανώνυμος είπε...

Πήγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Κίεβο, μέσα σε "πολεμικό" κλίμα, και κατάφερε να φέρει τον Ρωσίας στην Πόλη! Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε τι;

Ανώνυμος είπε...

"Ας το καταλάβουμε όλοι μας, αφήνοντας κατά μέρος εμμονές, ιδεοληψίες, μισαλλοδοξίες και φανατισμούς. Ας ασκηθούμε στον διάλογο της καταλλαγής και της αγάπης."
ΕΣΥ Κε ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟ:ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.

Ανώνυμος είπε...

...μα...ο κ. Ανδριόπουλος είναι σίγουρα είναι ένας από εκείνους που έχουν πέσει θύματα των "ευσεβών" μονολόγων....

Ανώνυμος είπε...

Έτσι και αυτός στο εξής "ευσεβώς" μονολογεί...

Ανώνυμος είπε...

ρε "πιστοί" έλεος! με τι ασχολείστε; ο εφραίμ κοροϊδεύει χώρες και εσείς πουλάτε κυρήγματα. ένα σας λέω
Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας,
έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι.
Έχω καταλάβει ήδη της ζωής μου το παιχνίδι,
πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς κι Ιούδας.

Όλο ίδια και τα ίδια, του μυαλού σου ροκανίδια,
άλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης.
Άλλο ο ανοιχτομάτης κι άλλο ο αυγουλομάτης,
όλο ίδια και τα ίδια, του μυαλού σου ροκανίδια

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΠΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ(ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ):"Τήν Δευτέραν, 6ην Ὀκτωβρίου, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, μετέβη εις τό τέμενος Teşvikiye καί παρέστη κατά τήν κηδείαν των τραγικώς εκμετρησάντων τό ζην Esat Edin μετά των τριών τέκνων αυτού.
Τό εσπέρας της ιδίας, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος υπό του Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Στεφάνου, επεσκέφθη κατ’οίκον τον Σοφολογιότατον Αρχιρραββίνον της Πόλεως κ. İsak Haleva, και συνεχάρη αυτώ και τη υπ' αυτόν Κοινότητι, επί τη κατά τον μήνα τούτον αγομένη εορτη των Εβραίων «Roş Aşana»". ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΛΑΥΣΕ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΚΛΑΙΟΝΤΩΝ! ΟΥΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΠΑΥΛΕΙΟΝ ΤΟΥΤΟΥ! "ΠΑΥΛΕ, ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΠΆΤΡΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΥΛΟΣ ΣΤΕΡΡΟΣ, ΔΙΑΔΟΧΟΝ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΟΝ ΣΩΝ ΤΡΟΠΩΝ, ΗΜΩΝ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΝ ΤΗΡΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΝ".

Related Posts with Thumbnails