Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ

O σεβαστός μοναχός Μωϋσής ο αγιορείτης, γράφει σήμερα στην Καθημερινή την άποψή του για το θέμα των ημερών, δηλ. τα περί της Μονής Βατοπαιδίου και Αγίου Όρους γενικότερα, με τον τίτλο Ισχνή φωνή από το Άγιον Όρος. Προβαίνει, στο κείμενό του, σε μια σημαντική - κατηγορηματική την εκλαμβάνω - διαπίστωση: "Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ο μοναχισμός της και η Θεολογία της, δεν αποβλέπει ποτέ σε άγρα οπαδών, δεν δημιουργεί και δεν θέλει οπαδούς. Αποτελεί σίγουρα σοβαρή παρέκκλιση κάτι τέτοιο. Δεν ενδιαφέρεται για φιλοθεάμον, αγοραστικό, χειροκροτούν, ανελεύθερο, άφωνο, παρασυρόμενο κοινό. Εργάζεται μυστικά και ταπεινά για την ανακαίνιση και μεταμόρφωση του ανθρώπου".

Πολύ σωστή η παρατήρηση του γέροντα, αλλά θα μου επιτρέψει να αντιλέξω ότι αυτό που λέει τόσο εμφαντικά δεν το πράττει το Άγιον Όρος, στην πλειονότητά του τουλάχιστον. Η Μονή Εσφιγμένου είναι το ηχηρότερο παράδειγμα! Αφιονισμένοι οπαδοί, μοναχοί και λαϊκοί, οι οποίοι κραδαίνουν, ως άλλοι φίλαθλοι ποδοσφαιρικών ομάδων, το "Ορθοδοξία ή θάνατος". Αλλά και σε άλλα μοναστήρια η τακτική της στρατολόγησης οπαδών είναι η συνήθης! Γι' αυτό και οι παρενέργειες, δηλ. διάλυση συνοδειών, αγώνας για την εύνοια του ηγουμένου, αποσχηματισμός μοναχών που είχαν χρόνια στο Όρος κ.α. Η ηθελημένη επιρροή κάποιων μοναχών σε λαϊκούς ολέθρια! Επιχειρούν να ελέγξουν και την... κρεβατοκάμαρά τους. Αυτά και πολλά ακόμη αλλοιώνουν την αγιορείτικη πνευματικότητα, που εξαντλείται σ' ένα στείρο διδακτισμό, προερχόμενο από ένα νοσηρό ευσεβισμό, κι έτσι δεν κατορθώνεται το άθλημα της εν Χριστώ ελευθερίας. Καλλιεργείται, δυστυχώς, η ψευδαίσθησή της, αλλ' όχι η όντως που προϋποθέτει απάρνηση κάθε λογικής "προσηλυτισμού".
Οι αγιορείτες πρέπει να επιστρέψουν στο Όρος. Δεν είναι εκεί! Τα ατελείωτα ταξίδια τους στον κόσμο, για "ιεραποστολή", βλάπτουν τελικά. Το μόνο που σώζει είναι η εν σιωπή άσκηση κι όχι οι κορώνες.
Η "συγγνώμη" των αγιορειτών, στο κείμενό τους για την κρίση, μου θύμισε Πάπα! Λυπούμαι να πω ότι καταφεύγουν σ' αυτό το επικοινωνιακό τρικ, γιατί δεν μας έχουν πείσει ακόμα για το γεγονός ότι "συγγνώμη εκ του τάφου ανέτειλε"! Η δε "αυτοκριτική" τους ρηχή!... Απαιτείται επειγόντως εφαρμογή των αυστηρών μοναχικών κανόνων, οι οποίοι μάλλον έχουν λησμονηθεί και πρέπει να επανευρεθεί το νόημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails