Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητος Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως είχε την καλοσύνη να μου στείλει ένα ενημερωτικό δελτίο και φωτογραφίες από την Πατριαρχική Θ. Λειτουργία και επίσκεψη τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία την Κουμαριώτισσα. Δημοσιεύω εδώ το σχετικό υλικό, με την ευχή το Νιχώρι να προκόπτει συνεχώς κι εγώ να ξαναβρεθώ πάλι εκεί για να απολαύσω τους Ρωμιούς, που κρατάνε εκεί τη ζωή τους ολάκερη, μη κινούντες από το χρέος. Να σημειώσω ότι η Ιδιωτική Οδός πρόβαλε αμέσως την Πατριαρχική επίσκεψη στο Νιχώρι, με την πολύτιμη συνδρομή της φίλης Νιχωρίτισσσας Όλγας Νικολαΐδου, η οποία ήταν εκεί.

Αγαπητοί Νεοχωρίτες, Απόδημοι και Φίλοι του Νεοχωρίου,

Με πάσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσαμε και φέτος στην κοινότητά μας την μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Ιδιαιτερότητα για το φετινό εορτασμό, στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, αποτέλεσε η υψηλή παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως επέλεξε την δική μας ενορία για να λειτουργήσει την εόρτιο τούτη ημέρα και η κοινότητά μας είχε την μέγιστη τιμή να τον υποδεχθεί και την ευτυχή συγκυρία να διέλθει ιστορικές στιγμές. Πολλοί ήταν οι ευλαβείς πιστοί, οι οποίοι συνεόρτασαν στην κοινότητά μας, Νεοχωρίτες, συμπολίτες αλλά και ξένοι φιλακόλουθοι χριστιανοί.

Το συλλείτουργο τελέστηκε υπό του Παναγιωτάτου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου και Προικονήσου κ. Ιωσήφ. Ο υποβλητικός ναός της Παναγίας του Νεοχωρίου έζησε, έστω και για μία ακολουθία, την μεγαλοπρέπεια και την απλότητα του Πατριαρχικού κύρους, ήθους και ύφους, αφού άπασα η πατριαρχική συνοδεία, συμπεριλαμβανομένων και των πατριαχικών χορών, έλαμψαν διά της παρουσίας τους και διέχυσαν αφειδώς στο χώρο τον μυσταγωγικό και κατανυκτικό χαρακτήρα του ύφους της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, όπως άλλωστε πράττουν σιωπηλά εδώ και αιώνες στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Διά του κηρύγματος ο Άρχων Επίσκοπος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής, μετέφερε το νόημα της εορτής και διέδωσε για άλλη μια φορά τις παναθρώπινες και οικουμενικές αξίες που υπηρετεί η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε σύντομη εορτή με δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, όπου η Επιτροπή ευχαρίστησε την Α.Θ.Π., τους Αρχιερείς, και τους λοιπούς προσκυνητές για την τιμή και τη χαρά που πρόσφερε η ζωντανή τους παρουσία. Επίσης, δια της Επιτροπής, έγινε διεξοδική ενημέρωση για τις δραστηριότητες της κοινότητας, με την προβολή και ειδικού οπτικού υλικού (Power Point), που περιελάμβανε οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, όπως και άλλες δραστηριότητες. Η κοινότητά μας επιδιώκει, στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται σε όλες τις κοινότητες για αποδοτικότερη διοίκηση και καλύτερη αξιοποίηση των πόρων που διαθέτουν, να μεταδώσει το μήνυμα της σκληρής δουλειάς και της διαφάνειας, βασικών προϋποθέσεων προς απόδοση της προσπάθειας που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.

Μετά τις καθιερωμένες εθιμοτυπικές ομιλίες ανταλλάχθηκαν θερμές ευχές και συμβολικά δώρα. Ο Παναγιώτατος προσέφερε στην κοινότητά μας ένα μικρό ασημένιο δίσκο με ενυπόγραφη επιγραφή ''Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος''. Η Επιτροπή αντιπρόσφερε ένα φοινικόδενδρο, ευχόμενη όπως τα σπινθηροβόλα κλαδιά των Βαϊων, ωθούν και ενισχύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη προς συνέχιση του δύσκολου έργου του. Επίσης η κοινότητα προσέφερε στον Πατριάρχη και ένα ασημικό σκεύος με ενυπόγραφη αφιέρωση.

Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές πλακέτες ευαρεσκείας στους:
1. Jülide Ergüder, για την πολύτιμη προσφορά της στην διάδοση των ηθών και των εθίμων της κοινότητάς μας, αφού διά του συγγραφικού της ταλέντου ανασκάπτει τις μνήμες και θέτει τα θεμέλια για την διάδοση της πλούσιας παράδοσής μας.
2. Νίκο Μαγγίνα, για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά του προς την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.
3. Abdullah Hekimha, ο οποίος φωτογράφισε όλα τα σκεύη, τις εικόνες και άλλα αντικείμενα του Ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας προσφέροντας μοναδικό υλικό στο αρχείο μας.
Η πανήγυρις ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η κοινότητα σε παρακείμενο εστιατόριο.

Οι εορτασμοί εις μνήμην της Κοιμήσεως της Πλατυτέρας των Ουρανών Δεσποίνης ημών Θεοτόκου ολοκληρώθηκαν με τα Εννιάμερα. Του Εσπερινού, Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς. Το απόγευμα της 23ης Αυγούστου έγινε εσπερινός και λιτανεία της εικόνας της Παναγίας. Το μεσημέρι είχε προηγηθεί μικρή εορτή στον αυλόγυρο της εκκλησίας όπου φιλοξενήθηκαν οι παρευρεθέντες φιλακόλουθοι αλλά και διάφοροι αλλόδοξοι γείτονες και συντοπίτες.

Ευχόμαστε διά των Πρεσβειών της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου
Χρόνια Πολλά σε όλους.
Εκ της Επιτροπής

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ! ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ" ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ! ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΘΑΥΜΑΤΟΒΡΥΤΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟΥ ΠΑΝΕΝΔΟΞΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΑΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΛΕΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ! ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΣΟΥ ΦΥΛΑΤΤΕ, ΘΕΟΓΕΝΝΗΤΟΡ ΑΧΡΑΝΤΕ. ΓΕΝΟΙΤΟ!

Related Posts with Thumbnails