Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


"Εάν ερχόταν σήμερα ο Χριστός και κατέβαινε εδώ σ’ εμάς, θα έλεγε, εγώ δεν είμαι χριστιανός. Όπως είπε ο Φρόυντ εγώ δεν είμαι φρουδικός και όπως είπε ο Μαρξ εγώ δεν είμαι μαρξιστής.
Τι θέλω να πω: όλη η ουσία της χριστιανικής διδασκαλίας είναι σε αυτήν την απόφαση για θυσία σε σχέση με τον εαυτό μας.
Αν είσαι δικός μου, λέει ο Ιησούς Χριστός, θα σηκώσεις τον σταυρό σου στην πλάτη σου και θα με ακολουθήσεις. Όταν το λέει αυτό, το εννοεί.
Εμείς ήρθαμε και το διαστρέψαμε, γιατί είναι δύσκολο, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι αυτό, και φέρνει τον χριστιανισμό κατευθείαν στην αρχαία τραγωδία, στα πιο ουσιώδη δηλαδή.
Εμείς αντιστρέψαμε αυτό το νόημα, γιατί δεν αντέχουμε αυτόν τον δρόμο να ανεβούμε γολγοθά και είπαμε: αυτός σταυρώθηκε για μας!
–Αμ δε σταυρώθηκε αυτός για μας. Αυτός σταυρώθηκε για τον εαυτό του.
Τον χριστιανισμό, σαν διδασκαλία γνήσια την διαστρέψαμε και την προσαρμόσαμε στην ανημπόρια μας.
Εκείνος που είναι γνήσιος χριστιανός από εμάς, πρέπει να ντρέπεται να ανήκει στην κοινότητα την χριστιανική. Εάν είναι γνήσιος χριστιανός και πάσχων και κατανοεί τον λόγο του Ιησού Χριστού και είναι μαθητής και τον ακολουθεί, πρέπει να φαίνεται σαν αιρετικός. Να είναι έξω δηλαδή από αυτό το σύστημα".

Δημήτρης Λιαντίνης
Απόσπασμα από μάθημά του προς τους μετεκπαιδευόμενους δασκάλους της Μαρασλείου στο χώρο του Ηρωδείου τον Μάιο του 1995

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον πάω τον Λιαντίνη! Είχε τα κότσια να εναντιώνεται στο κάθε λογής σύστημα. Ακόμα κι έναντι αυτής καθεαυτής της ψευτοζωής του!

Ανώνυμος είπε...

Σιωπῶ εὐλαβικὰ ἐμπρὸς στὰ λόγια τοῦ Δασκάλου μου. Καὶ πράττω καθὼς εἶπε.

Ανώνυμος είπε...

σκληρότατος!! γνήσιος χριστιανισμός, γι'αυτό και είναι μια πρόταση για γνήσια ζωή, αληθινή.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΗΡΞΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ-ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ο Λιαντίνης δεν είναι αυτός ο καθηγητής που εξαφανίστηκε και εικάζεται ότι αυτοκτόνησε; Δεν λέω ,έχει πει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα αλλά από την άλλη υποστήριζε ότι δεν υπάρχει τίποτε μετα θάνατον κλπ. Δηλαδή ένα replay Καρυωτακικό! Αν παίρναμε κατάκαρδα αυτά που υποστηρίζει ο Καρυωτάκης, ο Λιαντίνης ή και ο Καζαντζάκης, θα έπρεπε να πάμε για ομαδικη αυτοκτονία.
Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου ''Καζαντζάκης ένας τραγικός''. Στο βιβλίο αυτό, η γνωστή συγγραφέας παρουσιάζει αντιφάσεις του Καζαντζάκη όπως και στοιχεία από το χαρακτήρα του και τη ζωή του που δείχνουν ότι οι ιδέες του δεν τον έκαναν απαραίτητα δημιουργικό, αλλά αντιθέτως πιθανόν ευθύνονται για μελαγχολικές,αγγλιστί ''unhappy'' πτυχές του χαρακτήρα του.
Και επειδή στις μέρες μας είναι έντονη η προδιάθεση για μελαγχολία και κατάθλιψη, δεν θα μπορούσα με τίποτα να διαβάσω άλλο Καρυωτάκη, Καζαντζάκη ή Λιαντίνη! Νομίζω χρειαζόμαστε πιο allegro κοσμοθεωρίες!

Ανώνυμος είπε...

συγκρίνεται ο καζαντζάκης με τη λιλή;

Ανώνυμος είπε...

ασε που ζούμε τις allegro κοσμοθεωρίες...! ιδιαίτερα στην ελλάδα!! κατάντια...

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν συνέκρινα τον Καζαντζάκη με τη Λιλή Ζωγράφου ούτε η ίδια το κάνει. Απλά είπα ότι η τελευταία εξέδωσε αυτο το βιβλίο όπου μιλά για τον χαρακτήρα του και αποκαλύπτει κάποιες πτυχές του που τον απομυθοποιούν.

Related Posts with Thumbnails