Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Ο ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ




Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο Β’ προεξάρχοντα της πανηγύρεως και με τη συμμετοχή 30 Αρχιερέων και πλήθους κόσμου, κορυφώνονται στη Ζάκυνθο οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την μνήμη της μεταθέσεως του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο. Απόψε, παραμονή της εορτής, στις 7 το απόγευμα έγινε η επίσημη Κάθοδος του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό του Αγίου. Την πομπή πλαισίωσαν η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων και άγημα στρατού. Συμμετείχαν οι προσκεκλημένοι Αρχιερείς, οι ιερείς του νησιού και οι τοπικές αρχές.


Εντός του Ιερού Ναού τελέστηκε Δοξολογία και περιφορά του Ιερού Λειψάνου. Εν συνεχεία άρχισε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στο τέλος του οποίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος προσεφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, καλωσορίζοντάς τον με εγκαρδιότητα και αγάπη.


Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είπε εμφανώς συγκινημένος: «Ευχόμεθα καί προσευχόμεθα, ζώντες ως Χριστιανοί την χαρά της του Χριστού Αναστάσεως, να ζήσουμε και ως Έλληνες τη Λαμπρή της Κύπρου μας. Τότε ελεύθεροι και δικαιωμένοι θα επιστρέψουμε όλοι στα σκλαβωμένα εδάφη και θα υμνήσουμε εν πληθούσαις Εκκλησίες τον εν Τριάδι Θεόν». Ο κ. Χρυσόστομος δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία εγκόλπια, όπως αρμόζει σε Προκαθήμενο Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου για την πολλή αγάπη του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε αιχμάλωτοι της αγάπης σας. Στη Ζάκυνθο δεν αισθάνομαι ως ξένος ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Είμαι κι εγώ Ζακυνθινός και είμαι μέλος της δικής σας οικογένειας».
Ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε ένα εγκόλπιο στον Μητροπολίτη Ζακύνθου με την ευχή ο Κύριος να του προσφέρει πάντοτε πληρότητα ζωής. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος ομίλησε προς τους πιστούς διεξοδικώς για το Εθνικό θέμα της Κύπρου και τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «παραμένουν ανάλγητες απέναντι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και στην καταστροφή των Ορθοδόξων εκκλησιαστικών μνημείων στο βόρειο τμήμα του νησιού». Και είπε ότι η Εκκλησία θα αγωνιστεί για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των χώρων λατρείας στα Κατεχόμενα.


Ανέφερε, επίσης, ότι ολοκληρώνεται σύντομα η προετοιμασία για την προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατήγγειλε τον τουρκικό στρατό για την εκδίωξη πριν μερικές εβδομάδες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία από τη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ τελούσε την Θεία Λειτουργία.
Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του με επίκληση στον τιμώμενο Άγιο: «Παρακαλούμε τον πνευματοφόρο Άγιο Διονύσιο, τον Άγιο της αγάπης και της συγνώμης, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να απονείμουν δικαιοσύνη στον δεινά δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails