Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΙΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΛΙΑ


Μια Ολλανδέζα, μία Αυστριακή και δύο Γερμανίδες μας κάνουν το Athena Quartett. Ιδού:
Saskia Viersen - Violine
Margherita Biederbick - Violine
Hannah Klein - Viola
Kathrin Bogensberger - Violoncello
Αυτές οι τέσσερις νέες μουσικοί, που επέλεξαν για το όνομα του Κουαρτέτου τους την Αθήνα (!), αύριο 14 Ιουνίου το βράδυ, παίζουν σε συναυλία στο Άμστερνταμ - σε πρώτη εκτέλεση - τη νέα σύνθεση της φίλης μαέστρου και συνθέτιδος Κωνστάντιας Γουρζή, με τίτλο Κασταλία!

Το έργο είναι γραμμένο για κουαρτέτο εγχόρδων και άρπα. Σολίστ στην άρπα ένα "ολλανδικό ταλέντο", όπως μου λένε, η Lavinia Meijer
Το Athena Quartett ερμηνεύει δεύτερη φορά έργο της Γουρζή σε πρώτη εκτέλεση. Έχει προηγηθεί το P-ilion, που ακούσαμε και στην Πάτρα τον περασμένο Ιανουάριο σε μεταγραφή για Ορχήστρα εγχόρδων.
Η Κ. Γουρζή έδωσε το όνομα Κασταλία στη νέα της σύνθεση. Η Κασταλία, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ιερή πηγή των Δελφών και το νερό της διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη λατρεία και στη λειτουργία του ιερού και του μαντείου. Ποτάμια Νύμφη, κόρη του Αχελώου.
Kastalía is the Nymph of the Delphi source and daughter of the God of rivers Acheloos. The oracle priest Pythia went every time from the temple of Apollon to this source to get the inspiration for her prophecies.
Μια άρπα για την Κασταλία. Σε μια νύμφη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας ταιριάζει ένα όργανο το οποίο έχει ιστορία 5.000 ετών.
Και όλα αυτά αύριο στο Άμστερνταμ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails