Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟ"

Ο π. Γεώργιος Τσέτσης γεννήθηκε (1934) στο Πικρίδιο (Χάσκιοϊ) της Κωνσταντινουπόλεως. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε ενωρίς στις τάξεις του κλήρου, ως διάκονος (1961) και ως πρεσβύτερος (1964), υπηρετώντας έκτοτε με αφοσίωση τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, η οποία τον τίμησε το 1971 με το οφφίκιο του Μεγάλου Πρωτοπρεσβυτέρου. Υπηρέτησε (1964 – 1985) σε ανώτερες επιτελικές θέσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη και μόνιμος αντιπρόσωπος σ’ αυτό (1985 – 1999) του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου και ανέπτυξε σπουδαιότατη διεκκλησιαστική και συγγραφική δράση. Ανέλαβε επίσης, για ένα διάστημα (2001), προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ (Γενεύης) και του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας. Ο π. Γεώργιος είναι και σπουδαίος ψάλτης. Κουβαλάει την πατριαρχική ψαλτική παράδοση και τα τελευταία χρόνια έχει ηχογραφήσει σπουδαία μαθήματα στις σειρές του Μανόλη Χατζηγιακουμή "Μνημεία" & "Σύμμεικτα Εκκλησιαστικής Μουσικής".
Σήμερα με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ απαντάει σε πρόσφατο άρθρο του Αντώνη Καρκαγιάννη για τις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας.


Φανάρι, Αθήνα και Οικουμενικότητα
Του δρος Γεωργίου Τσέτση

Μ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Με αφορμή το άρθρο του κ. Αντώνη Καρκαγιάννη σχετικά με το «Αυτοκέφαλο της Ελληνικής Εκκλησίας», (Καθημερινή, 8/6/2008), θα ήθελα να προβώ σε μερικές διευκρινίσεις, μια και το κείμενο αυτό είναι γραμμένο με κοσμικά και πολιτικά κριτήρια, και φαίνεται να αγνοεί τον τρόπο υπάρξεως και λειτουργίας της καθ’ ημάς Ορθοδόξου Ανατολής.
1. Αποτελεί εκκλησιολογική αίρεση, ο χαρακτηρισμός μιας τοπικής Εκκλησίας ως «εθνικής», και η ταύτισή της με ένα οποιοδήποτε «εθνικό κράτος». Η Εκκλησία του Χριστού έχει υπερεθνικό και υπερφυλετικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και στην εκκλησιαστική γλώσσα δεν υπάρχει ούτε «ελληνική Εκκλησία», ούτε «ρωσική», ούτε «σερβική», ούτε «κυπριακή», αλλά «Εκκλησία της Ελλάδος», «της Ρωσίας», «της Σερβίας», «της Κύπρου», όπου όλοι οι Ορθόδοξοι, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικής προελεύσεως, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της. Οι «Εθνικές Εκκλησίες» του βαλκανικού χώρου, που, δυστυχώς, συνετέλεσαν στον κατακερματισμό του αδιαιρέτου σώματος της Ορθοδοξίας, είναι κατασκεύασμα του 19ου αιώνος. Με αρχιμάστορα την Βαυαροκρατούμενη, τότε, Ελλάδα!
2. Το Αυτοκέφαλο μιας Εκκλησίας δεν κατακτάται «επαναστατικώ δικαίω», καθώς αποφαίνεται το άρθρο. Αν ίσχυε ο ισχυρισμός αυτός, δεν θα βρισκόταν σήμερα εκτός «Πανορθοδόξου νυμφώνος» η Τιτοϊκής εμπνεύσεως, δήθεν «Αυτοκέφαλη Εκκλησία» των Σκοπίων! Το Αυτοκέφαλο παρέχεται από Οικουμενική Σύνοδο, και σε περίπτωση δυσκολίας συγκλήσεώς της, από την Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως. Και τούτο «άχρι καιρού», μέχρι την επικύρωσή του από μια Οικουμενική ή Πανορθόδοξη Σύνοδο.

3. Η αρχή «μια Επικράτεια, μια Εκκλησία», αν και ίσχυσε σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως κατά τους τελευταίους δύο αιώνες, δεν αποτελεί απαραβίαστο «δόγμα». Να μη λησμονείται ότι στην Επικράτεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνυπήρχαν πέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Τα γνωστά Πρεσβυγενή Πατριαρχεία και η Εκκλησία Κύπρου. Το ίδιο και κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αν ίσχυε η προαναφερθείσα αρχή, τότε θα είχαν καταργηθεί, εδώ και αιώνες, οι Εκκλησίες Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Κύπρου, και θα παρέμενε μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Πρωτεύουσας των δύο πανίσχυρων Αυτοκρατοριών. Αν όντως ταυτίζεται η Εκκλησία με μια συγκεκριμένη Επικράτεια, τότε, με τη λογική αυτή, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πρέπει να μείνει εγκλωβισμένο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εγκαταλείποντας το ποίμνιο και τη δικαιοδοσία του στην Ιορδανία και το Ισραήλ! Και ένα ερώτημα (δεν είναι δικό μου, αλλά του μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Ανδρέα): Αν τη δεκαετία του ’50 έβρισκε αίσιο τέλος η προσπάθεια ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα, θα είχε καταργηθεί το ιστορικό Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου;
4. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μπορεί να έχασε ή να παρεχώρησε εδάφη, δεν στερήθηκε όμως την Οικουμενικότητά του, όπως εξυπονοεί το εν λόγω άρθρο. Ούτε δε είναι «εγκλωβισμένο... στην εναπομείνασα νησίδα του» κάπου στον Κεράτιο. Το συγκεκριμένο αυτό σημείο του άρθρου θυμίζει την επιχειρηματολογία του ομόδοξου Βορρά, που εδώ και πολύ καιρό θέλει να επιβάλει μια «Νέα Τάξη Ορθοδόξων Πραγμάτων», αλλά και τη θέση της Αγκυρας, που επίμονα αρνείται την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, και θέλει τον Πατριάρχη να είναι απλώς ο «Πρωτόπαπας» (ο Μπάσπαπαζ) της «Εκκλησίας του Φαναρίου»! Το Φανάρι, έχει παγκόσμια ακτινοβολία, αλλά και άμεση δικαιοδοσία στην Ορθόδοξη Διασπορά, (βάσει Κανόνων Οικουμενικών Συνόδων), είναι ο εγγυητής της Ορθοδόξου ενότητος και παραμένει το κέντρο συντονισμού της Πανορθοδοξίας. Μας αρέσει ή όχι.
Η πρόσφατη προσπάθεια αποκαταστάσεως των σχέσεων μεταξύ Φαναρίου και Αθηνών πρέπει να χαιρετισθεί με ικανοποίηση. Εξαιτίας Αθηναϊκών επιπολαιοτήτων το ’22, το Πατριαρχείο έχασε την Ιωνία και την ανθούσα Ανατολική του ενδοχώρα. Ας το αφήσουμε τουλάχιστον να έχει κάποια πρόσβαση στην Δυτική του ενδοχώρα βάσει της Πράξεως του 1928. Με την ενεργοποίηση της δεν κινδυνεύει ούτε το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας, ούτε η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, όπως λέγεται και γράφεται ευκαίρως, ακαίρως. Τουναντίον εξυπηρετούνται γενικότερα συμφέροντα του Γένους. Και ο νοών νοείτω...

44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

o κ.Τετσης δεν ήταν αυτός που κατα την μετάδοση του συλλειτουργου Παπα-Πατριαρχη στις 29-11-2006 στο Φαναρι,είπε δημοσιως και ανερυθριαστως από την τηλεόραση της ΝΕΤ πως «ναι,υπαρχουν καποιοι ιεροι κανόνες που απαγορεύουν την συμπροσευχή με ετεροδόξους αλλά είναι μιας άλλης εποχής και πρέπει να αλλάξουν»;;;

΄τωρα πώς προέκυψε λαύρος υπερασπιστης διοικητικών δικαιωματων που δεν εχουν καμμια σχέση με το δόγμα και την πνευματική ζωή της Εκκλησίας;

ανακάλυψε αιρεση στο αυτοκέφαλο την ιδια στιγμη που αθωωνει τον παναιρετικό παπισμό;

ή μηπως ο καυγάς γινεται για το πάπλωμα,ήγουν το «ιερόν» παγκάριον της Β.Ελλάδος,της Κρήτης και των Δωδεκανήσων;

ουαί υμίν τε και ημίν, σεβάσμιε Μ.Πρωτοπρεσβύτερε....

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΥΘΥΤΑΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ(ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΩ,ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ, ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ! ΑΥΤΟΚΛΗΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΧΤΕΙ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΙΚΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! ΒΕΒΑΙΑ, ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΜΕΙΣ ΞΕΧΑΣΑΜΕ Ή ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ "ΓΕΝΟΥΣ", ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ, Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΩΔΙΚΟΤΑΤΟΥ(ΩΣ ΨΑΛΤΗ) Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΣΕΠΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΦΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ! ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Π.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΤΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ" ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ, ΝΟΜΙΖΩ, ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2007.
Ο.μ.

Ανώνυμος είπε...

σωστα!!!
ο μεγας θεολόγος κ.Τέτσης είναι αυτος που έγραψε περί του Αγιου Φωτός στις 23-4-2006 στο Βήμα
«Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την
ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο. Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον τάφο του Κυρίου αγίας τράπεζας.
Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας. »

ο μέγας πρωτοπρεσβύτερος αμφισβητεί το θαυμα του Αγ.Φωτος και προσπαθεί να διαψευσει του χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες.

προφανώς γιατι αν δεν υπαρχει θαυμα η προσελευση των προσκυνητων προς τα Ιεροσόλυμα θα είναι μειωμένη με επακόλουθη αυξηση των τουριστων της Κων/πόλεως.

ας κρινουν οι αναγνωστες την αξιοπιστια του ανδρός που ως άλλος Κοραής προσπαθεί να διαψευσει τα αδιάψευστα,τα οποια δεν εχει δει ποτε ιδιοις όμμασι.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, k.misha, ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ! ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΕΞΩ, ΑΓΑΠΗΤΕ, ΟΤΙ ΟΟΟΧΙ!!! ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΟΡΘΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΜΟΝΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ "ΙΕΡΟΥ". Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ DO UT DES ΒΛΕΠΕΙΣ......
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΔΩ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΟΤΙΜΟ, ΤΩΡΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Γ.ΠΑΤΡΩΝΟ ΤΑ ΕΞΗΣ:"ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ ΤΗΣ ΙΟΥΔΑΙΑΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ, ΜΙΑ ΓΙΑΓΙΟΥΛΑ ΠΙΣΩ ΜΟΥ-ΕΝΩ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΤΟ ΘΕΟΔΕΓΜΟΝ ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ- ΜΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ! ΣΚΥΨΕ, ΒΡΕ, ΣΚΥΨΕ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΩ: ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ!"
ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ- ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ...ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΑΙΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΤΡΑΞΙΟΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ -ΟΝΤΩΣ- ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ή ΑΛΛΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΨΕΥΤΙΕΣ;;;
ΤΕΛΟΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΖΗΖΙΟΥΛΑ "ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΛΑΤΡΕΙΑ" -ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ- ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟ!
ΧΑΙΡΕ ΕΝ ΠΑΣΙ!
Ο.μ.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε ,δεν ωφελεί κανεναν η αποκρυψη ή διαστροφή της αλήθειας.

ο κ.Τέτσης ειναι σαφέστατος στην αμφισβητηση του θαύματος του Αγ.Φωτός:
«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό,(σημ.Misha:κατά το φαρισαϊκό «ο όχλος ούτος ο μη γινώσκων τον νόμον επικατάρατοι εισί!» )που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπής καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του ναού της αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του αγίου φωτός», πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους αγίους τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων...»

δυστυχώς, φαινεται πως είχε δικιο ένας γεροντας οταν έλεγε πως «ένας σιγουρος τρόπος για να χασει καποιος την πιστη του ειναι να συναναστρεφεται παπάδες»...σαν τον κ.Τετση θα προσέθετα...

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ, ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ, ΚΑΘΕΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ...Ο ΤΣΕΤΣΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ! ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑΝ... Ή ΤΟ ΣΗΜΕΙΟΝ... ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ! ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΛΗΓΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ......
Ο.μ.

Ανώνυμος είπε...

Σταυρός με τις πολυτιμες ,γεματες χρυσο και πολυτιμους λίθους ,στολές των βυζαντινων αυτοκρατορων και με διαμονες σε Ιντερκοντινένταλ,Χιλτον και Ληδρα Μάρριοτ μαλλον δεν συμβιβάζονται.

βεβαια εχουμε δεί πολλά...και θα δουμε και άλλα...η θεομπαιξία καλά κρατεί.

Ανώνυμος είπε...

Ποιὀ "θαῦμα" περὶ ἁγίου φωτός; Ἐδῶ καὶ χρόνια προβάλλεται ντοκυμαντὲρ μὲ ἐκπροσώπους τοῦ Πατριαρχείου Ἰεροσολύμων ποὺ ἐξηγοῦν ὅτι δὲν πρόκειται περὶ θαύματος ἀλλὰ περὶ γνωστῆς χημικῆς ἀντίδρασης μὲ κάποιο ἅλας... Ἔχουμε δεῖ πλειστάκις στὴν τηλεόραση πῶς γίνεται τὸ ἐν λόγω "θαῦμα".
Ὄχι ἄλλος μεσαίωνας. Ὄχι ἄλλοι Βησσαρίωνες. Ἔλεος! Ἡ Ὀρθόδοξη πίστη δὲν ἔχει ἀνάγκη οὔτε ἀπὸ "θαύματα" οὔτε ἀπὸ αὐτόκλητους ὑποστηρικτὲς του (οἱ μουσουλμάνοι ἀδελφοὶ μας τοὺς λένε "γαζῆδες").

Ανώνυμος είπε...

πραύθυμος

για τον γεροντα Βησσαριωνα Κορκολιακο εγινε τελευταια,ημεριδα από την Μητρ.Φθιωτιδος, στην οποια υπαγόταν και εκεί αναδειχθηκε η αγιοτητα του ανδρός.

για ποιο ντοκυμαντερ μιλατε και τι παραμυθια μας λετε;
πολυ προσφατα δημιουργηθηκε ντοκυμαντερ με την ευλογια του Πατριαρχειου Ιεροσολυμων στο οποιο το Αγ.Φως περιγραφεται οπως ακριβως είναι, δλδ ΘΑΥΜΑ.

τα διαφορα φληναφηματα των Καλοπουλου και σια,περι αυταναφλεγομενου λευκου φωσφορου ειναι τοσο αστεια που δε μπορουν να σταθουν ουτε σε ταξη δημοτικού σχολείου.

Ανώνυμος είπε...

Τὸ διδακτορικὸ σας εἶναι στὴ χημεία; Ἂν καὶ ἀπὸ ὅ,τι φαίνεται δὲν ἔχετε ἰδέα ἀπὸ τὴν χημεία τοῦ δημοτικοῦ ποὺ έπικαλεστήκατε!
Σᾶς παραθέτω -στὸ μονοτονικὸ γιατὶ εἶναι ἀπὸ ἄλλη σελίδα ἕνα σχετικὸ ἀπόσπασμα-. Ρητῆστε κάποιον χημικὸ γιὰ νὰ μὴν ἔχετε ἀμφιβολία.
(Ὰν εἶσθε ἱερέας μὴν μπεῖτε στὸν κόπο νὰ προβληματιστεῖτε)

"Το χημικό στοιχείο φώσφορος έχει μεγάλη συγγένεια με το οξυγόνο και αν 
βρεθεί σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αυτοαναφλέγεται. Ο φώσφορος 
διαλύεται σε διθειάνθρακα, ο οποίος εξατμίζεται εύκολα. Αν λοιπόν 
βουτήξουμε το φυτίλι του κεριού σε διάλυμα φωσφόρου σε διθειάνθρακα και το 
αφήσουμε, σε λίγο όταν εξατμιστεί ο διθειάνθρακας από το φυτίλι θα 
μείνει στο φυτίλι μόνο ο φώσφορος και θα αυτοαναφλεγεί ανάβοντας το φυτίλι, 
καθώς θα ενωθεί με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, ενώ πριν εξατμιστεί δεν 
μπορούσε να έρθει ο φώσφορος σε επαφή με το οξυγόνο για να αναφλεγεί. Το 
πόσο χρόνο μετά θα αναφλεγεί ρυθμίζεται από το πόσο φώσφορο θα διαλύσουμε σε 
ορισμένη ποσότητα διθειάνθρακα.
Αυτά κρύβονται κάτω από το "Θαύμα" !!!
Στην εκπομπή έγινε το σώσε !!! Ο Μιχάλης Καλόπουλος έκανε το "θαύμα", αφού 
εμπότισε τα φυτίλια 5 κεριών με το διάλυμα του φωσφόρου στον διθειάνθρακα, 
τα άφησε μπροστά στην κάμερα και σε 10 περίπου λεπτά χωρίς να τα αγγίξει 
κανείς άρχισαν διαδοχικά να αυτοαναφλέγονται"

Δὲν γνωρίζω τὰ κίνητρα τοῦ Καλόπουλου. Τὸ πείραμα ὅμως εἶναι ὀρθό.

Ὅσο γιὰ τὸν Βησσαρίωνα γνωρίζουμε τὴν πολιτεία του άπὸ τοὺς κατοίκους διπλανοῦ χωριοῦ...
Βέβαια, μπροστὰ στὴν τσρικὴ οἰκογένεια θὰ εἶναι σίγουρα καλύτερος...

Ανώνυμος είπε...

πραύθυμος

έχετε δει ποτε σας λευκο φωσφορο;
γνωρίζετε την οσμη του;
ξερετε τι θα γινοταν στον ναο της Αναστασεως εάν τα δεκάδες ή και εκατοντάδες κεριά που αναβουν αυτοματα ήταν εμποτισμενα σε λευκο φωσφόρο;
και εν παση περιπτωσει γιατι να πιστεψω τον Καλόπουλο που δεν εχει βρεθει ποτε στην τελετη του Αγ.Φωτος και όχι τους εκατονταδες προσκυνητες οι οποιοι ομολογουν το θαύμα,του οποιου υπήρξαν αυτοπτες μαρτυρες ,μεταξυ των οποιων και δημοσιογραφοι ανταποκριτες ελληνικων καναλιων;

Ανώνυμος είπε...

Ἀγαπητὲ μου Misha!
Δὲν μοῦ περιποιεῖ ἔκπληξη ὅτι μιλᾶτε γιὰ τὸν ἑαυτὸ σας στὸν πληθυντικό (...τι παραμυθια μας λετε;) (sic) Εἶναι μᾶλλον πληθυντικὸς μεγαλοπρεπείας...
Νὰ μοῦ ὲπιτρέψετε ὡστόσο νὰ σᾶς πῶ ὅτι τὰ παραμύθια τὰ ἀφήνω γιὰ ἐσᾶς: εἰκόνες ποὺ κλαῖνε, ποὺ περπατᾶνε χιλιόμετρα, ποὺ διακρίνονται σὲ ὅλα τὰ στὺλ κολύμβησης, μῆλα ποὺ σὲ ἀφήνουν ἔγκυο, μούμιες ποὺ δὲν λιώνουν, κεριὰ ποὺ ἀναφλέγονται καὶ ἀναρίθμητα ἄλλα παραμύθια καὶ ψευδοθεοσημίες τῆς Χαλιμᾶς. Πρέπει πάντως να ὁμολογήσω ὅτι σὲ σχέση μὲ τοὺς Καθολικοὺς ἔχετε δείξει μιὰν ὑστέρηση.
Σᾶς παραπέμπω σὲ μιὰ ἐκπομπὴ ( http://www.youtube.com/watch?v=S66f87b05oM ) γιὰ νὰ δεῖτε συγκεκριμένα πράγματα καὶ σὲ αὐτὸ τὸ σημεῖο σᾶς δηλώνω πὼς δὲν θὰ ἐπανέλθω στὸ συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορεῖτε νὰ πιστεύετε ὅτι ἡ Γῆ εἶναι ἐπίπεδη, ὅτι τὸ σὐμπαν εἶναι περίπου 6.000 ἐτῶν κ.λπ. Ἀπὸ τὴ στιγμὴ ποὺ ἐσεῖς καλύπτεσθε συναισθηματικὰ -γιατὶ λογικὰ μᾶλλον εἶναι δύσκολο νὰ καλύπτεται ἕνας ἄνθρωπος μέσου νοητικοῦ πηλίκου- προσωπικὰ δὲν μὲ ἐνοχλεῖτε.
Διερωτηθήκατε πάντως μήπως μὲ ὅλες τὶς ίδεοληψίες, τὶς ψεοδοθεοσημίες καὶ τὰ παρεμφερῆ ἔχετε παρεκκλίνει ἤδη ἀπὸ τὴν οὐσία;
Νὰ εἶσθε πάντα καλά!

Ανώνυμος είπε...

"oυκ αμαρτυρον εαυτόν αφήκεν ο Θεός" Πραξ ιδ 17

και με τα θαυματα των ιάσεων,τις μυροβλύζουσες εικόνες,τα αφθορα και ευωδιάζοντα λείψανα,το Αγιον Φως,τις θεοσημείες ο Άκτιστος Θεός αποκαλύπτεται, μέσω των άκτιστων ενεργειων Του, στον κόσμο.

αυτά τα βλέπουμε,τα διαπιστωνουμε και απονεμουμε την λατρεία στον Τριαδικό Θεό.

δοξα τω Θεώ, δεν είμαστε ουτε άθεοι διαφωτιστές,ούτε ανεικονικοί προτεσταντες.

Ανώνυμος είπε...

Ἀγαπητὲ Misha!
Δὲν εἶχα πρόθεση νὰ ἐπανέλθω ἀλλὰ ἡ ἐξώφθαλμη διαστρέβλωση τοῦ χωρίου ποὺ παραθέσατε δὲν πρέπει νὰ μεἰνει ἀναπάντητη. Παραλείψατε σκοπίμως τὴ συνέχεια τοῦ χωρίου: δὲν γράφει ὅτι ἀποκαλύπτεται μὲ ψευδοθεοσημεῖες ἀλλὰ μὲ τὴ μέριμνά Του δίδοντας καρποφόρους καιροὺς καὶ ὑετούς. Οὔτε ὁ χειρότερος προτεστάντης δὲν θὰ παραποιοῦσε ἔτσι τὸ χωρίον. Τὸ συγκεκριμένο ἀπόσπασμα ἀφορᾷ τὴν θεία μέριμνα γιὰ ὅλα τὰ πλάσματά Του ἀνεξαρτήτως φυλῆς, θρησκείας κ.λπ., κ.λπ.
Σᾶς ἐπικολλῶ τμῆμα τῆς προηγούμενης άπάντησής μου, τὴν ὁποία δὲν προδέξατε:
"Μπορεῖτε νὰ πιστεύετε ὅτι ἡ Γῆ εἶναι ἐπίπεδη, ὅτι τὸ σὐμπαν εἶναι περίπου 6.000 ἐτῶν κ.λπ. Ἀπὸ τὴ στιγμὴ ποὺ ἐσεῖς καλύπτεσθε συναισθηματικὰ -γιατὶ λογικὰ μᾶλλον εἶναι δύσκολο νὰ καλύπτεται ἕνας ἄνθρωπος μέσου νοητικοῦ πηλίκου- προσωπικὰ δὲν μὲ ἐνοχλεῖτε".
Δὲν θὰ ἐπανέλθω.
Χαίρετε!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ Misha ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Π.ΤΣΕΤΣΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΝΤΩΣ-ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ- ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΥ ΛΙΑΝ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΙΣΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ-ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΤΑΤΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ- ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ....ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗΣ. ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ "ΟΜΠΡΕΛΛΑ" ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ Η ΟΜΠΡΕΛΛΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ....ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΟΛΩΣ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ ΘΑΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ...
Ο.μ.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ Ο.μ.

κατα τεκμηριον ,θεομπαιχτες ειναι οι πεαγγελματίες: «ο μισθωτος δε και ουκ ων ποιμην..»

όμως τo IQ μου είναι συνοικιακού επιπέδου και μάλιστα των δυτικών προαστιων ,με αποτέλεσμα να μη μπορώ να σε παρακολουθήσω πληρως.

αν θελεις γινε σαφέστερος.

Ανώνυμος είπε...

KATAPLIKTIKOS O DIALOGOS POU XEKINISE ME AFORMI TO EXAIRETO KAI PERIEKTIKO ARTHRO TOY PATROS TSETSI. EINAI SAFES OTI STIN PATRIDA MAS KAPOIOI EXAKOLOUTHOUN SKOPIMOS NA SIGXEOUN TIS EKKLISIASTIKES DIKAIODOSIES ME TIN ETHNIKI EPIKRATEIA. ENAS APOLITOS PARALOGISMOS POU FISIKA EDRAZETAI APOLITA SE ETHNIKISTIKES KAI OXI EKKLISIASTIKES ANTILIPSEIS. TO SXIZOFRENIKO EINAI OTI OI IDIOI AFTOI ANTHROPOI MILOUN ME KATHE EFKAIRIA KAI GIA TIN ANAGI DIAXORISMOU POLITEIAS-EKKLISIAS KAI YPOSTIRIZOUN POS I EKKLISIA DEN PREPEI NA EXEI LOGO GIA TIPOTA ALLO PERAN TOU NA ASXOLITE ME TIS DIAFORES THRISKEFTIKES TELETES. AFTOI DILADI POY IPOKRITIKA MILOUN GIA DIAKRITKOUS ROLOUS EINAI OI IDIOI POY THEOROUN AFTONOITO NA THELOUN NA EPIVLITHOUN STHN EKKLISIA. SE MIA EKKLISIA EVNOUXISMENI, NOITI PROEKTASI TOU DEXIOU VRAXIONA TIS POLITIKIS KAI TIS ETHNIKISTIKIS TOUS LOGIKIS. ESTO KAI AN EMFANIZONTAI OS DIMOKRATES, ARISTEROI KAI IPERASPISTES TON ADINAMON. SOSTA GRAFEI KAPOIOS OTI DEN GNORIZOUME TO NOIMA TIS LEXIS "GENOS". LITHOVOLOUME TO PATRIARXEIO. SINTASSOMETHA ME TOUS ROSSOUS, AKOMA KAI ME TOUS TOURKOUS, AFOU DIATIPONOUME ANALOGES APOPSEIS. KAI OTAN MIA MERA MONOI MAS THA EXOUME XASEI AFTO POU OS KORIN OFTHALMOU PROSTATEFSAN OI PROGONOI MAS THA KANOUME MNIMOSINA ME DAKRIA STA MATIA GIA TO "ALISMONITO PATRIARXEIO TOU GENOUS" - TOTE THA XRISIMOPOIOUME TIN LEXI GENOS.
OI ELLINES, DIO NA MINOUME STON KOSMO THA KOITOUME POS O ENAS THA PRODOSEI TON ALLO. I LEXI ENOTITA PROFANOS EXEI DIAGRAFEI APO TIN SKEPSI MAS. KIRIOS APO TIN SKEPSI TON IPOKRITON, TON PATRIDOKAPILON, TON ETHNIKISTON KAI GENIKA ANOITON POU VLEPOUN STO OIKOUMENIKO PATRIARXEIO ENAN "EXTHRO". ME TIN PERIORISMENI DIANOIA TOUS THELOUN NA VLEPOUN PERIORISMENO KAI TO GENOS STA ORIA TOU SIGXRONOU ELLINIKOU KRATOUS. NIOTHOUN KALA.ASFALEIS. ALLA XEXNOUN OTI O ELLINISMOS POTE DEN PERIORISTIKE SE ENA MEROS, APLOTHIKE KAI ME TO OIKOUMENIKO PNEVMA TOU TROFODOTISE LAOUS KAI POLITISMOUS. PROTIMOUN "MIAN MIKRAN KAI ENTIMON ELLAS" KAI EINAI ETOIMOI NA THISIASOUN TIN PNEVMATIKI, THRISKEFTIKI KAI POLITISTIKI KLIRONOMIA TOU GENOUS STIS ISTORIKES TOU KOITIDES OPOS I KONSTANTINOUPOLI, I ALEXANDREIA AKOMA KAI I PALAISTINI OPOU PANTOTE ZOUSAN ELLINES. AFTI NOMIZO EINAI I AITIA TIS STASIS KAI TIS APAXIOTIKIS SIMPERIFORAS ENANTI TOU OIKOMENIKOU THRONOU. SE OTI AFORA TO AGION FOS AS MAS PAROUSIASEI KAPOIOS MIA MARTIRIA ENOS EK TON AGIASMENON PATRIARXON TON IEROSOLIMON MEXRI KAI TON 15o AIONA POU NA KANEI LOGO GIA THAVMATOURGIKI AFI. DEN BOREI ENA TOSO SIMANTIKO GEGONOS THA PERIGRAFETAI STA ERGA KAPOIOU APO TOUS AGIOUS PATRIARXES TIS AGIAS GIS. GRAFEI ARAGE KATI O AGIOS MODESTOS?
FISIKA TA PERI FOSFOROU EINAI ANOISIES. OPOS KAI TA PERI ELEGXOU TOU TAFOU APO ISRAILINOUS ASTINOMIKOUS.
H APANTISI EINAI APLI KAI DINETAI APO TIN PROSEFXI POU DIAVAZEI O PATRIARXIS ENTOS TOU TAFOU TIN OPOIA DIMOSIEFSE TO PATRIARXEIO STO PERIODIKO TOU AGIA SION IDI APO TIN DEKAETIA TOU '60. KAI FISIKA TO FOS PROERXETAI APO TO AGIO KANDILI POU TOPOTHETITAI EPI TOU ZOODOTI TAFOU TOY KYRIOU.APLA PRAGMATA KAI IERA OPOS OLA OSA SIMVAINOUN STIN EKKLISIA. OUTE FOSFOROS, OUTE GALAZOPRASINES ASTRAPES, OUTE KATA PARAGGELIA THAVMATA.EKTOS KAI AN EIMASTE MELI TIS "AGION FOS AIRLINES" POU XEKINISE ME TIN METAFORA TOU STIN ELLADA STA TELI TIS DEKAETIAS TOU '80 APO TON TOTE EXARXO KAI SIMERINO EKPTOTO EIRINAIO. KAI AKOLOUTHISAN OI PARATES TIN POLITEIAS, OI TIMES ARXIGOU KRATOUS, TA EIDIKA AEROPLANA, OI FILOI TON EXARXON KAI TON YFIPOURGON EXOTERIKON POU KALOUN KAI TOUS DIMARXOUN TIS PERIFEREIAS TOUS. VEVAIA KALO EINAI NA PROSTATEVOUME TA DIKAIOMATA MAS STIN AGIA GI ALLA OXI KAI NA PARAPLANOUN KAPOIOI TOUS PISTOUS DIA IDION OFELOS. AMIN.

Ανώνυμος είπε...

Τα υπερ-αισθητά και υπέρλογα δεν περιγράφονται, βιώνονται εν σιωπή. Στον πληθωρισμών των λόγων ας αφήσουμε μια χαραμάδα στην καρδιά μας.

Καλή Ανάσταση!

ακολουθεί το άναμμα από την «καντήλα»

http://istologio.org/?p=120

Ανώνυμος είπε...

@ MISHA
ta par-ais8htika kai para-loga den perigrafontai: ginontai apodekta apo tous afeleis. Opoios 8elei pisteuei l.x. sthn asporo syllhpsh (pantws shmera opoios phgaine me 12xronh 8a katadikazotan ws paidofilos). Ston plh8wrismo twn anohsiwn as afhsoume mia xaramada sto myalo mas.
Elpizw o k.Andriopoulos na anarthsei to sxolio mou.

Ανώνυμος είπε...

@6.45

τι να κανουμε;
σε πεισμα των «λογικών» Γραμματεων και Φαρισαιων μια χουφτα αμορφωτοι ψαράδες μετεφεραν στον κοσμο το πιο «τρελο» μήνυμα,αυτό της εκ νεκρων αναστάσεως του σταυρωμένου Ιησού Χριστού.

και η πλάκα είναι ότι έγιναν πιστευτοί!

Ανώνυμος είπε...

To pio wraio misha einai oti kai autoi pou isxyrizontai oti pisteuoun einai oi pio ypokrites. Symfwna me ton isryth ths 8rhskeias, eprepe na metakinoun bouna me thn pisth kokkou synapews alla to mono pou metakinoun kai periferoun ana tous aiwnes einai to odium theologicum (to 8eologiko tous misos).
Alla ti na perimeneis apo ekeinon poy didakse na strefeis kai to allo magoylo otan se rapisoyn kai o idios otan ton xtyphse o ebraios doulos oxi mono den gyrise to allo magoulo alla diamartyrh8hke giati ton xtypoyn... H synepeia proswpopoihmenh...
Kala na pisteyeis o,ti 8es. Oso gia to mhnma pou les, 2000 xronia istorias to diepseusan panhgyrikws.

Ανώνυμος είπε...

Misha
ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΑ. ΜΗΝ ΑΠΟΡΕΙΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΤΑΜΑΡΑ ΠΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ. ΒΛΕΠΕ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

χαιρομαι που οι συνήγοροι του κ.Τατση ανηκουν στους αρνητές της Αναστάσεως και της αειπαρθενίας της Θεοτόκου.

αποκαλυπτήρια...για τον κ.Τέτση βεβαιως...

Ανώνυμος είπε...

@ MISHA
ΚΑΛΑ. ΑΠΟ ...ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ... ΣΚΙΖΕΙΣ... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΝΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ. ΠΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ....

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΤΑΤΣΗΣ", "ΤΕΤΣΗΣ";

ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ POSTS ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΤΑ ΑΝΑΓΚΗΝ ΦΤΑΙΧΤΗΣ. ΤΟ Ο,ΤΙ ΠΑΣΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ( ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ "ΑΠΟΛΟΓΗΤΗ" ΔΗΛ.) ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΟ. ΣΥΝΕΛΘΕ!!
Η ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΥΛΑΚΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΟΥ, ΠΑΥΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ...

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑΣ.

@ ΠΡΑΫΘΥΜΟΣ: ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ. (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ)

@MISHA: ΜΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΟΙΧΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ)

@ Π. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ: ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ 5 ΤΣΕΤΣΗΔΕΣ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ.

Θρύλος και πραγματικότητα για το 'Αγιον Φως / του π. Γεωργίου Τσέτση 23-04-2006

Αναδημοσίευση από «Το Βήμα»

Η επικείμενη εορτή του Πάσχα ξανάφερε στο προσκήνιο το θέμα της αφής του «αγίου φωτός».

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις φημολογούμενες προθέσεις τού καθηρημένου πρώην πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου να κάμει δυναμική κάθοδο στον πανάγιο τάφο το Μέγα Σάββατο και με την ανοχή, αν όχι στήριξη, του Ισραήλ να προστεί της τελετής του αγίου φωτός.

Ας ελπίζουμε ότι πρόκειται για φήμες και ότι δεν θα ξαναγίνουμε μάρτυρες φαιδροτήτων που θα ερεθίσουν κόσμο και θα ταράξουν τη γαλήνη των αγίων αυτών ημερών.

Τα τεκταινόμενα στην Ιερουσαλήμ και ο κίνδυνος να πολιτικοποιηθεί μια βασική για την πίστη μας λειτουργική πράξη δίνουν πλέον στην εκκλησία την μοναδική ευκαιρία να άρει το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε μέχρι σήμερα τα σχετικά με την αφή του αγίου φωτός, διαφωτίζοντας τους πιστούς όσον αφορά στο θεολογικό υπόβαθρο και στον συμβολισμό της ωραίας και ευφρόσυνης αυτής τελετής.

Και εξηγούμαι.

Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου.

Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπής καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του ναού της αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του αγίου φωτός», πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους αγίους τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και στο πλαίσιο της διαμάχης ορθοδόξων, λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι' εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο φως!

Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία.

Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος.

Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...».

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο.

Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον τάφο του Κυρίου αγίας τράπεζας.

Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας.

Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα».

Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο!

'Η ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η «ολυμπιακή» δεν «πετά» ως τις χώρες τους!

Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων.

Είναι δε σόλοικο και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές αρχηγού κράτους» στο άγιον φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο Εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου».

Ο π. Γεώργιος Τσέτσης είναι πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑΣ.

@ ΠΡΑΫΘΥΜΟΣ: ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ. (ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ)

@MISHA: ΜΗΝ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΟΙΧΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ)

@ Π. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟ: ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ 5 ΤΣΕΤΣΗΔΕΣ, ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΔΟΞΑΝ ΘΕΟΥ.

Θρύλος και πραγματικότητα για το 'Αγιον Φως / του π. Γεωργίου Τσέτση 23-04-2006

Αναδημοσίευση από «Το Βήμα»

Η επικείμενη εορτή του Πάσχα ξανάφερε στο προσκήνιο το θέμα της αφής του «αγίου φωτός».

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις φημολογούμενες προθέσεις τού καθηρημένου πρώην πατριάρχου Ιεροσολύμων Ειρηναίου να κάμει δυναμική κάθοδο στον πανάγιο τάφο το Μέγα Σάββατο και με την ανοχή, αν όχι στήριξη, του Ισραήλ να προστεί της τελετής του αγίου φωτός.

Ας ελπίζουμε ότι πρόκειται για φήμες και ότι δεν θα ξαναγίνουμε μάρτυρες φαιδροτήτων που θα ερεθίσουν κόσμο και θα ταράξουν τη γαλήνη των αγίων αυτών ημερών.

Τα τεκταινόμενα στην Ιερουσαλήμ και ο κίνδυνος να πολιτικοποιηθεί μια βασική για την πίστη μας λειτουργική πράξη δίνουν πλέον στην εκκλησία την μοναδική ευκαιρία να άρει το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε μέχρι σήμερα τα σχετικά με την αφή του αγίου φωτός, διαφωτίζοντας τους πιστούς όσον αφορά στο θεολογικό υπόβαθρο και στον συμβολισμό της ωραίας και ευφρόσυνης αυτής τελετής.

Και εξηγούμαι.

Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου.

Όπως όμως αναφέρει ο διαπρεπής καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του «το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του ναού της αναστάσεως Ιεροσολύμων και το θέμα του αγίου φωτός», πρόκειται για έναν θρύλο, ο οποίος καλλιεργήθηκε στους αγίους τόπους μετά την εισβολή των σταυροφόρων και στο πλαίσιο της διαμάχης ορθοδόξων, λατίνων και Αρμενίων, που ο καθείς διεκδικούσε δι' εαυτόν το προνόμιο του «λαμβάνειν εξ ουρανού» το ανέσπερο φως!

Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία.

Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος.

Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...».

Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο.

Όπως ακριβώς πράττει ο κάθε πατριάρχης και ο κάθε κληρικός την μέρα της Λαμπρής, όταν παίρνει φως Χριστού από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται υπεράνω της συμβολίζουσας τον τάφο του Κυρίου αγίας τράπεζας.

Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας.

Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει «αυθεντικό ελληνικό Πάσχα».

Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο!

'Η ωσάν οι ανά τα πέρατα της οικουμένης ορθόδοξοι να μην εορτάζουν Πάσχα Κυρίου, μια και η «ολυμπιακή» δεν «πετά» ως τις χώρες τους!

Επέστη όμως καιρός να τερματισθεί ο διασυρμός των Θείων.

Είναι δε σόλοικο και αποτελεί ασέβεια το να αποδίδει κανείς «τιμές αρχηγού κράτους» στο άγιον φως, το οποίο προέρχεται από τον τάφο Εκείνου που δήλωσε ότι «η Βασιλεία η εμή ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου».

Ο π. Γεώργιος Τσέτσης είναι πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 9:51 Σὲ εὐχαριστῶ ἰδιαίτατα γιὰ τὸ ἄρθρο παρόλο ποὺ τὸ ἔχω ἤδη στὸ ἀρχείο μου.
Κρατῶ τὸ ἑξῆς γιὰ τοὺς ἀναγνῶστες τοῦ ἱστολογίου: "Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για «θαύματα» προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου".
Ἐδῶ ὁ π. Τσέτσης τὰ λέει ὅλα συμπεπυκνωμένα. Τὰ ὄντως θαύματα συντελοῦνται μυστικῶς στὴν καρδιὰ τοῦ ἀνθρώπου ὅταν γίνεται δεκτικὸς τῆς Θείας Χάριτος. Θαῦμα εἶναι ὁ ἄρτος καὶ ὁ οἶνος ποὺ μετουσιώνονται σὲ σῶμα καὶ αἷμα: τὸ ὑπέρτατον θαῦμα. Δὲν ἔχουμε ἀνάγκη ἀπὸ τίποτε ἄλλο, ἀπὸ κανένα ὑπερφυσικό, παράλογο γεγονὸς ποὺ θὰ βιάσει τὴν ἐλεύθερη βουλησή μας, ὥστε νὰ ἀναγκαστοῦμε νὰ δεχθοῦμε τὸν Ἰησοῦ ὡς τὸν προσωπικὸ μας Σωτῆρα καὶ Λυτρωτή. Δὲν εἶναι καὶ αὐτὸ θαυμα(σιο); ὁ Παντοδύναμος Θεὸς νὰ σέβευται στὸν ἀπόλυτο βαθμὸ τὴν ἐλευθερία σου;
Εὐχαριστῶ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

προς κ.Ανδριόπουλο.

το κείμενο του κ.Τετση για το Αγιο Φως ειναι αποκαλυπτικό.
ξεσκεπάζει την «απάτη» αιωνων,την διαπραττομενη από τους πονηρούς ,φιλοχρήματους παπάδες των Ιεροσολύμων οι οποίοι εφηύραν τα περί θαύματος για να προσελκύουν προσκυνητές.
δε νομιζετε πως το κειμενο του μουσικολογιωτατου κ.Τετση εχει θεση στην πρωτη σελίδα του ιστολογιου σας;
έτσι για να βλέπουν οι ορθόδοξοι επισκέπτες ποιος πραγματι είναι ο «κακοκέφαλος».

Ανώνυμος είπε...

Ἀγαπητὲ Παναγιώτη! Ἔχω μια καλύτερη ἰδέα γιὰ προμετωπίδα τοῦ ἱστολογίου σας ἀπὸ αὐτὴν ποὺ μόλις σᾶς προέτειναν. Τὴν παραθέτω εὐθὺς ἀμέσως. Νομίζω πὼς ἡ γλαφυρὴ γλῶσσα καὶ ἡ ἀδαμάντινη σαφήνεια τοῦ Κοραῆ, καθιστοῦν τὸ ἀπόσπασμα ἰδανικό!

Ο Κοραής αναφέρει: «Μην πιστεύετε όσα λέγουν περί του αγίου φωτός. Το άγιον φως είναι πλάσμα ασεβές και αναίσχυντον [...] πλάσμα λατίνων μοναχών και φραγκοπατερικών γέννημα [...] Μηχανουργήματα λαοπλάνων ιερέων το εξ ουρανού ψευδοκαταίβατα φώτα [...] όνειδος και αίσχος, στρατηγούμενον από θρασυτάτους θαυματοπλάστας [...] Μοναχοί, θρασύτατοι γόητες, επενόησαν το θαύμα του αγίου φωτός, δια να ενισχύσουν τον ηλίθιον ζήλον των προσκυνητών [...] Ξεκίνησε τον ένατο αιώνα [...] στα χέρια Δυτικών μοναχών... πέρασε στα χέρια των Ανατολικών την δωδεκάτην εκατονταετηρίδα [...] και έπραξαν βέβαια (πάλιν το λέγω) κακά υιοθετώντας το θαύμα των Δυτικών [...] διότι έπραξαν ό,τι θα έπραττε και κάθε άλλος κοσμικός, όστις κληρονομών πλούσιον εργαστήριον, δεν το κλείει αλλά απεναντίας φροντίζει και τις πραμάτειες ν' αυξήσει και τους αγοραστές να πολλαπλασιάσει. [...] Το ψευδόθαυμα αυτό το πιστεύουν ολίγοι, ίσως τινές δια μωρίαν και άλλοι δι' αισχροκέρδειαν [...] Ουδέ ο Χρυσόστομος το επίστευεν ή μάλλον ουδέ το εγνώριζε, διότι, αν εις τον καιρόν του εθαυματουργείτο το άγιον φώς, πώς ήτο δυνατόν να λέγη ότι δέν εγίνοντο πλέον θαύματα;» (Άτακτα: Περί του Ιεροσολύμοις Αγίου Φωτός, Τόμ. 3, 1825)

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΑΠΗΤΕ MISHA ΕΙΝΑΙ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ! ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ "ΘΕΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΝ": Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ "ΑΣΠΙΛΟΣ ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" ΚΑΙ Η ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΑΠΟΡΡΕΟΥΣΑ - ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ- "ΜΑΡΙΟΛΟΓΙΑ". ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ, ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟΥ:"ΚΑΙ ΗΓΑΛΛΙΑΣΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΜΟΥ ΕΠΙ ΤΩ ΘΕΩ ΤΩ ΣΩΤΗΡΙ ΜΟΥ"(Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΠΙΠΤΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ "ΤΩ ΣΩΤΗΡΙ ΜΟΥ".
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΡΙΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ -ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΑΣ- ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ, ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Π.Μ.ΚΑΡΔΑΜΑΚΗΣ. ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΑ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ "ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ" ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΟ(ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΘΕΟΛΟΓΕΙ!!!).
Ο.μ.

Ανώνυμος είπε...

είχε βρεθεί ποτέ στα Ιεροσόλυμα ο Αδ .Κοραής;ή μηπως όχι;

ποθεν τα συμπερασματα του για το Αγιον Φως;

μήπως τα πραγματα εχουν οπως τα παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Οικονομος ο εξ Οικονομων,ο οποίος γράφει:

"Ηπόρησα, πώς η κριτική και πολυμαθεστάτη σου σύνεσις κατεδέξατο συγκαταινέσαι μετά του Χίου Σοφιστού [έτσι λέει τον Κοραή], όστις δανεισθείς μεν τινά σιωπηλώς εκ του μελαγχολικού και πολυπράγμονος Νεοφύτου Πελοποννησίου του Καυσοκαλυβίτου (ως λέγεται ούτος) εξ Ιουδαίων [είχε εβραίους γονείς ο Καυσοκαλυβίτης], όστις ήκουσε το πρώτον τα κατά του Αγίου Φωτός εν τη νήσω Πάτμω παρά τινός ψευδοχατζή, Χίου κακείνου! Όθεν ως αγιορείτης, κατατρέχων συνήθως τους αγιοταφίτας,...";


και για τις ιστορικές μαρτυρίες του θαύματος:

http://www.oodegr.com/oode/asynithista/thavmata/agio_fws1.htm

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ 3.43

μα το θαυμα δεν υποχρεωνει κανεναν να πιστεψει.
ο καθεις πιστευει όταν εχει τις προϋποθέσεις να δεχθεί την χάρη του Θεού.
εχω δει εικονες που μυροβλύζουν πραγματικά.
ξερω και εικονες που ψευδομυροβλύζουν για να τα κονομησουν οι επιτήδειοι θεομπαιχτες.
τι να κανω τωρα; να πω πως δεν υπαρχουν καθολου μυροβλύζουσες εικονες ή αγια λείψανα επειδή καποιοι έκοβαν θαμμενα οστα χοιρων και τα εμπορευονταν σαν άγια λειψανα;
προσπαθω να είμαι ,οσο δυναμαι, προσεκτικός και να αποφευγω τις κρισεις θρησκοληψίας.
ωστόσο δεν έχω υπονοιες πως το Αγιο Φως ανήκει στην κατηγορία αυτη.
ευθαρσώς δε λέγω,πως εαν το Αγιο Φως δεν είναι θαυμα,τοτε οι Πατριαρχες Ιεροσολυμων και οι συν αυτοίς ειναι υπόλογοι απάτης απέναντι στα εκατομμυρια των ορθοδοξων καθως συντηρούν ένα μυθο με προφανεις ιδιοτελεις σκοπους.

οποτε εχουμε να κανουμε με θεομπαιχτες εκ συστηματος,προθέσεως και δόλου.

αλλη εκδοχη δεν χωρά.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΕΓΩ ΠΟΤΕ, ΑΓΑΠΗΤΕ MISHA, ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ! ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΟΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ!!! ΥΓΙΑΙΝΕ ΑΔΕΛΦΕ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕ!
αγαπητός 3.43

Ανώνυμος είπε...

"Θεολογικό έργο του Κοραή.
Η γενική κατάπτωση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες αναφορικά με την χριστιανική πίστη τους και το γεγονός ότι τα κηρύγματα των ιεροκηρύκων της εποχής αναφέρονταν μόνο σε ηθικά διδάγματα παραλείποντας την Ορθόδοξη δογματική διδασκαλία υποκίνησε κληρικούς και άλλους θρησκευόμενους της εποχής να εκδώσουν θρησκευτικά βιβλία με σκοπό την κατήχηση των πιστών περί του δόγματος, της λατρείας και του ήθους[1]. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Νεκτάριο Πενταπόλεως, «εντός της Ελληνικής Ορθοδοξίας η πρώτη σημαντική προσπάθεια εις τον τομέα αυτόν [δηλ. την κατήχηση του λαού] οφείλεται εις τον μεγάλον διδάσκαλον του Γένους Αδαμάντιον Κοραήν». Ο Κοραής καταπολέμησε την κοινή τότε άποψη ότι η κατήχηση των Χριστιανών είναι περιττή και αναζήτησε διαθέσιμα έργα Ορθόδοξης κατήχησης. Εντόπισε και θεώρησε ως καλύτερο τους είδους του την Ορθόδοξον διδασκαλίαν του μητροπολίτη Μόσχας Πλάτωνα, ο οποίος το είχε συντάξει το 1765 κατόπιν αιτήματος του Μεγάλου Δούκα και μετέπειτα Τσάρου της Ρωσίας Παύλου. Ο Κοραής μετέφρασε το έργο αυτό από τη γερμανική έκδοση στα ελληνικά και αφού το εμπλούτισε με αγιογραφικές παραπομπές και άλλες πρόσθετες σημειώσεις το παρέδωσε για χρήση στο λαό το 1772. Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Πενταπόλεως, «αι πολλαί υποσημειώσεις, άπασαι του Αδ. Κοραή, αποκαλύπτουσαι την βαθείαν γνώσιν των θεμάτων του Χριστιανισμού υπό του μεγάλου αυτού διδασκάλου του Γένους». Η κατήχηση αυτή διαδόθηκε ευρύτατα μεταξύ των Ελλήνων Ορθοδόξων και όταν απέκτησε την ανεξαρτησία του το ελληνικό κράτος τυπώθηκε επανειλημμένα στην Αθήνα «με έγκρισιν της Ιεράς Συνόδου και του επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Υπουργείου [...] προς χρήσιν των απανταχού Γυμνασίων και Σχολείων». Η εμπλουτισμένη από τον Κοραή Κατήχηση αποδείχτηκε «ωφελιμοτάτη δια τους κατά πρώτον εξερχόμενους από της πλήρους αγνοίας Έλληνας». Στη συνέχεια ακολούθησαν πλήθος άλλων Κατηχήσεων για χρήση από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο εντός του Βασιλείου της Ελλάδας όσο και στις περιοχές της Οθωμανική αυτοκρατορίας."

Τὰ δικὰ μας σχόλια περιττεύουν...

Ανώνυμος είπε...

re ti misos exete metaxi sas eseis ths ekklhsias po po.. gia auto efyge o kosmos apo ta magazia sas re su emeis eimaste agioi

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ανδριόπουλε, είχα στείλει στις 23/6/08 μία απάντηση στον πραϋθυμο σχετικά με τον Κοραή, τεκμηριωμένη απάντηση και με βιβλιογραφία, την οποία εσείς δεν δημοσιεύσατε (εκτός και αν έγινε λάθος στον υπολογιστή και δεν την λάβατε, οπότε ειλικρινά σας ζητώ συγγνώμη).

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μάρκο τ,

Δεν έλαβα την απάντησή σου στον πραϋθυμο.
Ευχαρίστως την δημοσιεύω όταν την ξαναστείλεις.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ και θα προσπαθήσω να την ξαναστείλω, σε γενικές γραμμές. Συγγνώμη για την παρεξήγηση, κομπιουτερίστικο μπέρδεμα!

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τα όσα γράφει ο πραϋθυμος για τον Κοραή, θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι ο Κοραής ήταν εκπρόσωπος του Νεοελληνικού διαφωτισμού και ο ίδιος μάλιστα επηρεασμένος ιδιαίτερα από τον Ολλανδικό προτεσταντισμό, όπως έχουν αποδείξει σχετικές μελέτες (παραπέμπω στη συνέχεια). Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε ως τεκμήριο θεολογικής εγκυρότητας. Τη δεκαετία του '20 και του '30 συνέβαινε αυτό, στο πλαίσιο μιας σχολαστικίζουσας θεολογίας (Μπαλάνος, βλ. το άρθρο του στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια για τον Κοραή), όπου παράλληλα υπήρχε και ένα "πατριωτικό" στοιχείο. Σήμερα, που έχουν γίνει πια τόσες μελέτες για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, αυτό δεν ευσταθεί. Είναι βέβαιο ότι η χριστιανική πίστη του Κοραή είχε νοθευτεί σε μεγάλο βαθμό από τον ορθολογισμό του Γαλλικού Διαφωτισμού και από τον ορθολογισμό του προτεσταντισμού. Παραπέμπω σε δύο βιβλία που βλέπουν το θέμα από σκοπιά τελείως διαφορετική:
π. Γεωργίου Μεταλληνού, Παράδοση και Αλλοτρίωση, εκδ. Δόμος
Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, εκδ. Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΡΙΒΩΣ! ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ - ΥΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ" -ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ- ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΗ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Εἶνα καταπληκτικὸ τὸ τί μπορεῖ κανεὶς νὰ δεῖ στὸ Διαδίκτυο...
Ἀγαπητὲ "μάρκος Τ" ,
ἂν ἀποφασίσω νὰ κάνω καὶ δεύτερο διδακτορικὸ θὰ ζητήσω τὰ φῶτα σας (καὶ τὴ "βιβλιογραφία" σας φυσικά! (lol)

Δὲν θὰ ἦτο δυνατὸν νὰ ἀσχοληθῶ μὲ τὶς γνωστὲς “ἱστορικὲς θέσεις” τῶν παντοίων χριστιανῶν Ταλιμπάν. Δὲν ἔχουν ἀνακαλύψει ἀκόμη (!) οὔτε τὴν νεωτερικότητα οὔτε ἀσφαλῶς τὴν μετανεωτερικότητα. Γνωρίζω τὶς φαιδρότητές τους γιὰ τἠν Ἀναγέννηση καὶ τὸν Διαφωτισμό καὶ τοὺς οἰκτίρω. Φυσικὰ καὶ δὲν θὰ μπῶ στὴν λογικὴ νὰ ὑπερασπιστῶ τὸν Ἀδαμάντιο Κοραή. Ἔλεος!
Έπίσης, ἡ ὕπαρξη καὶ μόνο μιᾶς “βιβλιογραφίας” δὲν σημαίνει τίποτε. Γιὰ παράδειγμα, σᾶς στέλνω τὸν σύνδεσμο γιὰ τέτοιες “βιβλιογραφίες” ποὺ μιλοῦν περὶ “σιδερένιου ἥλιου” (!!!). ( http://www.thesunisiron.com/ )
Ἐὰν θέλετε νὰ ἀνατρέξετε σὲ ἐπιστημονικὴ δουλειὰ σχετικὰ μὲ τὸν Κοραή, σᾶς παραπέμπω στὸν παρακάτω σύνδεσμο (εἶναι σύνδεσμος τοῦ ΕΚΠΑ):
http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/authors/Korais.html

Σὲ αὐτὸ τὸ σημεῖο ὀφείλων νὰ τονίσω τὰ ἑξῆς:
α) Δὲν σκοπεύω νὰ παραδώσω σὲ ἕνα ἱστολόγιο μαθήματα μεταπτυχιακοῦ ἐπιπέδου σὲ ἀγνώστους καὶ μὴ ἐγνωσμένης ἐπιστημονικῆς ὑποδομῆς καὶ νοητικῆς ἐπάρκειας σχολιαστὲς τύπου μάρκος Τ (;).
β) Γνωρίζω βέβαια πὼς οἱ copy-paste ἐξυπνάδες τοῦ κάθε μάρκου Τ (;) συνιστοῦν καὶ μία καλὴ εὐκαιρία νὰ γελάσει κανείς, ὡστόσο ἔχω μπουχτίσει μὲ αὐτὲς τὶς a la carte ἀθλιότητες (ἢ τὴν a la carte ἐξυπνάδα γιὰ τοὺς ἴδιους) τὶς ὁποῖες ἀναπαράγουν ἠλιθιωδῶς ἀπὸ ἱστολόγιο σὲ ἱστολόγιο καὶ ἀπὸ ἱστότοπο σὲ ἱστότοπο οἱ γνωστοὶ ἀσχετολόγοι-τερατολόγοι ὑπερορθόδοξοι ταλιμπάν.
γ) Ἐπειδὴ δὲν παραδέχεσθε τὴν νεωτερικότητα καὶ ἐφεξῆς, ἀσχοληθεῖτε μὲ κάτι ἐγγύτερο πρὸς τὰ νοητικὰ σας προσόντα καὶ πρὸς τὴν ἐποχὴ στὴν ὁποία ἔχετε μείνει, ὅπως λ.χ. τὸ φύλο τῶν ἀγγέλων.
δ) Ἐὰν θέλετε νὰ παρουσιάσετε μιὰ ἰδικὴν σας ἄποψη γιὰ τὴν ἀξία, τὴν προσωπικότητα καὶ τὸ ἔργο τοῦ Ἀδαμαντίου Κοραῆ, προβεῖτε -ἂν μπορεῖτε- στὴν ἐκπόνηση διδακτορικῆς διατριβῆς καὶ ἡ ἐπιστημονικὴ κοινότητα θὰ σᾶς κρίνει. Νὰ σᾶς ἐξομολογηθῶ πὼς εἰκάζω ὅτι δὲν θὰ βρεῖτε κανέναν ἐπιστήμονα νὰ στηρίξει μιὰ τέτοια ὑπόθεση...
δ) Κατὰ λογικὴ συνέπεια καὶ ἐφόσον ἐπιμένετε, θὰ σᾶς συνιστοῦσα ἐντελῶς φιλικὰ νὰ γράψετε βιβλία γιὰ τὸν Κοραὴ ἀξιοποιώντας τὶς βιβλιογραφικὲς σας πηγὲς καὶ νὰ τὰ ἐκδώσετε καὶ προωθήσετε μὲ τὰ πακέτα τοῦ Λιακόπουλου, τοῦ Βελόπουλου, τοῦ Γεωργιάδη καὶ τοῦ ... Πάλμου...

Ἀγαπητὲ “μάρκος Τ”, ἔχω ἥδη χάσει πολύτιμο χρόνο συντάσσοντας τὸ ἐν ὀθόνῃ σχόλιο. Δύσκολα θὰ βρῶ ἄλλον γιὰ νὰ ἐπανέλθω σὲ ἀνούσια θέματα. Ἐὰν εἶχα περισσότερο χρόνο νὰ σπαταλῶ θὰ ἀνέβαζα δικὸ μου ἱστολόγιο.
Δὲν βρίσκω λόγο ἐπίσης καὶ γιὰ ἐσᾶς νὰ σπαταλᾶτε φαιὰ οὐσία γιὰ νὰ “ἀπαντᾶτε” στὸ Διαδίκτυο σὲ κάποιον ποῦ δὲν γνωρίζετε.

Ἐπιτρέψατέ μου στὸ ἑξῆς νὰ ἐπιλέγω ἐγὼ σὲ ποιούς θεωρῶ σκόπιμο νὰ ἀπαντῶ.

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ μαρκο τ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΠΡΟΒΑΙΝΩ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΣΧΟΛΙΑΣΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ "ΘΑΥΜΑΤΑ" . ΤΩΡΑ, ΠΩΣ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ (Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ COPY-PASTE ΤΙΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ) ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΖΗΤΗΜΑ. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΥΚΓΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΝΑ "ΠΡΕΠΕΙ" Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΗΝ ΓΚΛΑΒΑ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ ΜΑΣ: ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΑ Λ.Χ. ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟ ΤΥΠΟ Λ.Χ. ΤΗΣ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ" Η ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΠΛΗΚΤΟ Η ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ Χ,Υ,Ζ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ...
Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΦΙΟΝΙΣΜΕΝΩΝ ΟΥΛΤΡΑ-ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ. (Ο ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΥΣΣΗΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ "τόδε τι" ΔΗΛ. ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ).

@ panagiotisandriopoulos

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΙ ΦΙΛΤΑΤΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΕΞAΙΤΙΑΣ ΤΗΣ "ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑΣ" TOY ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ POSTS, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΘA ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ. ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ POSTS: ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΜΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ. ΒΕΒΑΙΩΣ, ΑΥΤΟ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΚΗΝ ΣΟΥ ΚΡΙΣΙΝ, ΕΦΟΣΟΝ ΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΟΥ. ΕΛΠΙΖΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ!


Υ.Γ. ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΑ ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ ΑΓΑΠΗΤΕ "Μαρκο Τ" ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΩΣ ΤΟΝ ΘΕΩΡΗΣΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ;;;; ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΑΝΑΓΙΝΩΣΚΕΤΕ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ...

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, πραύθυμε, αλλά το δεύτερο βιβλίο, του πανεπιστημιακού Πασχάλη Κιτρομηλίδη, δεν είναι κανενός Χριστιανού ταλιμπάν. Ούτε καν θρησκευόμενος δεν είναι. Τον εκδοτικό οίκο τον προσέξατε (αν ξέρετε από εκδοτικούς οίκους); Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Μήπως σας λέει κάτι αυτό; Και δεν είναι καν θεολογικό βιβλίο! Και εσείς το βάλατε μαζί με τους Λιακόπουλους κ.λπ. Μεγάλη άγνοια κύριε πραϋθυμε...

Τώρα, αν σας πω ότι δεν χάρηκα καθόλου για τη γκάφα σας και τον εμφανή εκνευρισμό σας, δεν θα με πιστέψετε, έτσι δεν είναι; Και πολύ καλά θα κάνετε!

Ανώνυμος είπε...

Μία συμπλήρωση στο προηγούμενο σχόλιό μου για τον κύριο Πραύθυμο (που αποδείχτηκε μάλλον Οξύθυμος, αν κρίνω από το έξαλλο ύφος του):

Δεν έψαξα σε κανένα διαδίκτυο να βρω βιβλιογραφία για να την κάνω copy-paste. Αυτό το έκανε ο ίδιος παραπέμποντάς με σε μία ιστοσελίδα που τη γνωρίζω.
Τα βιβλία που προανέφερα είναι στη βιβλιοθήκη μου και παραθέτω και τις σελίδες που αναφέρονται στον Κοραή:
Γ. Μεταλληνός, Παράδοση και Αλλοτρίωση, σ. 149 κ.ε.
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, σ. 252 κ.ε., 277 κ.ε.
Περισσότερα όμως ακόμη μπορεί να βρει κανείς στο εξαίρετο βιβλίο του μακαρίτη Παναγιώτη Κονδύλη, Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Οι φιλοσοφικές ιδέες, εκδ. Θεμέλιο, σ. 133 κ.ε. και 201 κ.ε. Ο Κονδύλης μιλάει για χρήση του "μετριοπαθούς μεταφυσικού αγνωστικισμού" από τον Κοραή. Ο (μη θεολόγος, μη θρησκευόμενος) φιλόσοφος Κονδύλης κάνει την καλύτερη αποτίμηση της κοσμοθεωρίας του Κοραή που έχω διαβάσει.

Ανώνυμος είπε...

@ Μάρκος Τ

Άγαπητἐ μου!
Δὲν μπορῶ νὰ κάνω τίποτε γιὰ τὸν δείκτη εὐφυίας σας. Εἶναι δεδομένος. Λυποῦμαι. Δὲν κατανοεῖτε ἁπλὰ ἑλληνικά.
Ξανακοιτάξτε τὸ τελευταῖο μου post καὶ ἰδιαίτερα τὸ Υ.Γ. καὶ καταβάλετε μιὰ τελευταία φιλότιμη προσπἀθεια ἀκόμη... μπορεῖτε...
Παρατήρησα τὴν αὐτὴ ἀδυναμία καὶ σὲ ἄλλα σχόλιά σας. Πρὶν ἐξαπολύσετε τὶς ἀπολογητικὲς σας ἀπόψεις τουλάχιστον προσπαθῆστε νὰ καταλάβετε τί λένε οἰ ἄνθρωποι στοὺς ὁποίους (νομίζετε ὅτι) ἀπαντᾶτε.
Δὲν θὰ ἐπανέλθω: οἱ ἀναγνῶστες κατανοοῦν.

Κάτι τελευταῖο:
Θὰ σᾶς παρακολουθῶ -χωρὶς νὰ ἐπεμβαίνω- ἀφοῦ οἱ παρατηρήσεις καὶ τὰ σχόλιά σας ἔχουν ἐνδιαφέρον ἀπὸ ψυχαγωγικῆς ἀπόψεως μἐ δεδομένο μάλιστα καὶ τὴν διακοπὴ τῆς ἐκπομπῆς τοῦ Λάκη Λαζόπουλου...

Related Posts with Thumbnails