Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΤΗΣ NYMAN


Διαβάζοντας τις σημερινές εφημερίδες είδα πολλές συνεντεύξεις του Μichael Nyman, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα για μια και μοναδική συναυλία στην Αθήνα τις 4 Μαρτίου. Ανέσυρα, λοιπόν, ένα σημείωμά μου που είχε δημοσιευθεί σε πρόγραμμα συναυλίας της Ορχήστρας Πατρών, η οποία είχε παρουσιάσει πριν δύο χρόνια αποσπάσματα από μια νεώτερη γραφή της μουσικής του συνθέτη για την ταινία The Piano.

O Michael Nyman (γενν. 1944) είναι ο πρώτος που εισήγαγε τον όρο «μινιμαλισμός» στη μουσική. Δημιούργησε δική του Ορχήστρα, την Michael Nyman Band, που αποτέλεσε το εργαστήριο στο οποίο διετύπωσε το συνθετικό του ύφος: ισχυρές μελωδίες, εύκαμπτοι μα κατηγορηματικοί ρυθμοί και ένα ευκρινές παίξιμο συνόλων. Έχει γράψει μουσική κλασσικών προδιαγραφών (συμφωνική, όπερα, χορωδιακά, δωματίου, μπαλέτα), μουσική για τον κινηματογράφο (συνεργάτης του Peter Greenaway σε έντεκα ταινίες) και το θέατρο, αλλά και μουσική για μια επίδειξη μόδας, για τα εγκαίνια μιας σιδηροδρομικής υπερταχείας και ένα παιχνίδι υπολογιστών.

The Piano for Strings
Το έργο αυτό είναι μια εκδοχή του μουσικού θέματος της ταινίας The Piano της Jane Campion, χωρίς πιάνο. Ο Nyman το συνέθεσε τον Μάιο του 1995 για την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το sountrack της ταινίας, πούλησε περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα και κατέστησε τον Nyman τον πιο εμπορικό εν ζωή Βρετανό κλασσικό συνθέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails