Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ


Στο σημερινό φύλλο τής πατρινής εφημερίδας Η ΓΝΩΜΗ, σελ. 3, υπάρχει ολοσέλιδη «προκήρυξη» με τίτλο «Ο ερχόμενος…», που δεν είναι άλλος από τον Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο.
Το κείμενο υπεραμύνεται της υποψηφιότητος του Μητροπολίτου Σπάρτης για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο και φέρει την υπογραφή της εφημερίδας: «Η ΠΡΩΪΝΗ ΓΝΩΜΗ».
Είναι πασιφανές ότι ο συντάκτης του κειμένου δεν ανήκει στο επιτελείο της εφημερίδος. Και τούτο διότι το «μανιφέστο» υπέρ του Σπάρτης είναι γραμμένο σε αμιγώς εκκλησιαστική γλώσσα και φαίνεται καθαρά ότι ο συντάκτης γνωρίζει πολύ καλά τον βίο και την πολιτεία του υποψηφίου, τον οποίον, με κάποιες ποιητικές αποστροφές, θεωρεί ως «άνοιξη» της Εκκλησίας!
Ποιος άραγε θα μπορούσε να είναι ο συντάκτης του εν λόγω κειμένου; Η λογική μου λέει απεριφράστως: Ο Πατρών Χρυσόστομος!
Όποιος γνωρίζει την «ιδεολογία», το λεξιλόγιο (π.χ. το περίφημο θεονοσταλγικός) και τη δομή του λόγου του Μητροπολίτου Πατρών, δεν δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τη γραφίδα του.
Στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Πατρών δημοσιεύεται «λόγος εγκωμιαστικός» του κ. Χρυσοστόμου στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο: «Και το μνημόσυνον αυτού εις γενεάν και γενεάν». Εκεί ο Σεβασμιώτατος χρησιμοποιεί ένα σύνηθες εκκλησιαστικό ρητορικό σχήμα που συνίσταται στην επανάληψη μιας λέξεως, η οποία αποτελεί την αρχή προτάσεως: Έφυγες, σε ευχαριστούμε, αιωνία σου η μνήμη.
Το αυτό σχήμα παρατηρείται και στο υπέρ του Σπάρτης κείμενο: Είναι, αυτός είναι.
Τέλος, η υπέρμετρη εγκωμιαστική τάση απαντά και στα δύο κείμενα. Τόσο στον «επιτάφιο» όσο και στον «προεξαγγελτικό» λόγο.
Άρα, ο Μητροπολίτης Πατρών, παρ’ όλο που δεν εκφράζεται δημοσίως, δρα ενεργά υπέρ του κ. Ευσταθίου. Με σύμμαχο αρραγή την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ, την μοναδική πατρινή εφημερίδα που στηρίζει ανοιχτά συγκεκριμένο υποψήφιο.
Ευχόμεθα εκ καρδίας ευόδωση των θεονοσταλγικών και θεοποθήτων σκοπών τους.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και τι νόημα έχει μια τοπική εφημερίδα να υποστηρίξει έναν υποψήφιο Αρχιεπίσκοπο? Μήπως θα ψηφίσουν οι απολυμένοι της Πατραΐκής?

panagiotisandriopoulos είπε...

Αυτό είναι ένα ερώτημα φίλε μου. Μια πατρινή εφημερίδα δεν έχει κανένα λόγο. Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και συμπάθειες που πρέπει να εκφραστούν. Σε τοπικό κανάλι τέως βουλευτής και "μεγαλόσχημος" κληρικός υπεραμύνονταν της υποψηφιότητος του Σπάρτης, δίνοντας την εντύπωση ότι αν εκλεγεί θα αλωνίσουν! Πάντως όποιος και να εκλεγεί θα έχει πολλή δουλειά γιατί οι καιροί είναι απαιτητικοί...

Ανώνυμος είπε...

ΟΝΤΩΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ! ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΧΡΟΟΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ.... ΚΑΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΝΙΓΟΥΝ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ, ΣΥΝΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ, ΟΝΤΕΣ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΖΙΖΑΝΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ....

Ανώνυμος είπε...

Οι απολυμένοι της Πατραικής σίγουρα δεν ψηφίζουν Αρχιεπίσκοπο,κάλλιστα όμως, όπως διδάσκει και η Πατρινή παράδοση, μπορούν να χειροτονηθούν Κληρικοί! Εν Πάτραις φυσικά!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΗΡΘΕ!!!!!! ΕΓΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ...."ΙΔΟΥ ΗΜΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ..."(εξαποστειλαριο Κυριακης της Αποκρεω, )ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΟΥΝΤΕΣ ΝΟΕΙΤΩΣΑΝ!

Related Posts with Thumbnails