Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΕΚΕΙΝΟΣ!

Στην Ιδιωτική Οδό μας έχουμε συνοδοιπόρους πολλές φορές δημοσιογράφους που θεολογούν! Γράφουν τόσο καίρια, διεισδυτικά και σταράτα ώστε να τους ζηλεύω εγώ ο τάχα και θεολόγος, ο ανατραφείς στον "εκκλησιαστικό χώρο". Σήμερα ο Α. Δ. Παπαγιαννίδης στο ΒΗΜΑ, μας υπενθυμίζει κάποιον που ξεχνάμε μέσα στη δίνη των Αρχιεπισκοπικών εκλογών και της αποτίμησης της προσωπικότητας του μακαριστού Χριστοδούλου. ΕΚΕΙΝΟΝ! Γράφει, λοιπόν, για Εκείνον ο Παπαγιαννίδης:
"- Αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό με τις εξουσίες. Αντίθετα, κήρυξε σε όσους τον ακολούθησαν να μη γίνονται "δούλοι ανθρώπων".
- Έφερε σε κάθε βήμα του την ανατροπή, την άρνηση του βασιλείου των ανθρώπων αλλά και την επιβολή κατεστημένης σκέψης επί των ανθρώπων.
- Θέλησε προπαντός να πλησιάσει τον κοινό άνθρωπο, τον φτωχό, τον πάσχοντα, τον περιθωριοποιημένο, τον αμαρτωλό, ενώ δεν τα είχε καθόλου καλά με τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους.
- Βυθίστηκε στην ψυχή των ανθρώπων, μίλησε στην ανάγκη τους για μεταφυσική παραμυθία και για κάποια ελπίδα.
- Αναδέχτηκε κόστος και, γιος του Θεού, θέλησε και δέχθηκε να υποστεί ως Άνθρωπος τα ανείπωτα μαρτύρια των ανθρώπων για χάρη των ανθρώπων (το γεγονός ότι αυτή η φράση ακούγεται σχεδόν ακατανόητη σήμερα δείχνει και το ιδιαίτερο της μεγάλης χριστιανικής αφήγησης, για όσους πιστεύουν και για όσους δεν πιστεύουν).
- Και, τέλος, κήρυξε πριν και πάνω απ' όλα μια ελευθερία του ανθρώπου. Μια ελευθερία που δεν δίνουν/παραχωρούν κάποιοι καλοπροαίρετοι έστω άρχοντες αλλά που εκπηγάζει από την ίδια την ανθρώπινη φύση και τη θέασή της από το υποκείμενο της ελευθερίας: τον άνθρωπο.
Καθώς λοιπόμ το θυμίαμα θα ανεβαίνει στον ναό και θα ηχούν τα "Άξιος!" και θα στραφταλίζουν τα βαρύτιμα άμφια και θα δένονται οι σχέσεις με τον κόσμο των ισχυρών και θα φωτίζονται από προσδοκίες τα μάτια των πιστών, ίσως οι παίκτες σε αυτό το έργο και ο πρωταγωνιστής των ημερών να δώσουν λίγη προσοχή και σε αυτά. Και σε ό,τι, θέλοντας και μη, αντιπροσωπεύουν στον αποπροσανατολισμένο και ανασφαλή σημερινό άνθρωπο".
Τον Παπαγιαννίδη εξελέξατο ο Θεός ίνα ημάς καταισχύνη!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails