Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

ΔΡΟΜΑΙΟΣ 15 - ΠΡΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Κυρία Νεκταρία Ντούκα
Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αγαπητή μου Νεκταρία,

Διάβασα με προσοχή το σημερινό σου άρθρο «Πλησίον είναι και ο Αφγανός» και το προσυπογράφω απολύτως. Ως…θεολόγος δεν σε βλέπω καθόλου «άθεη», αλλά μέσα στο πνεύμα του Ευαγγελίου, όπου πάντες ημείς εις εσμέν εν Χριστώ Ιησού: Πάρθοι και Μήδοι και Ελαμίται, Αφγανοί και Κούρδοι και Αλβανοί, καθώς κατά τον Παύλο ο Θεός «εποίησε εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων κατοικείν επί παν το πρόσωπον της γης» (Πραξ. ιζ’ 26).
Επίτρεψέ μου όμως να σου θυμίσω ότι δεν τα έγραψες αυτά όταν ο αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος εξεδίωξε από το ναό χριστιανούς ως «αιρετικούς» το βράδυ της Ανάστασης. Όταν ο ίδιος κληρικός επιτέθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη επειδή διαλέγεται με τους Καθολικούς και αποκάλεσε τον Πάπα «ομοφυλόφιλο», σ’ ένα παροξυσμό μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Όταν γνώριζες ότι διώκομαι επειδή τόλμησα να μιλήσω γι’ αυτά τα φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού στην πόλη μας.
Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολη η θέση σου, αλλά για την ιστορία πρέπει να σου πω ότι η εφημερίδα στην οποία έγραψες το σημερινό αληθινό άρθρο σου, δεν δημοσίευσε σωρεία κειμένων μου που αφορούσαν στα παραπάνω θέματα επιλέγοντας τον δρόμο της σιωπής…
Επίσης, δεν δημοσίευσε η εφημερίδα σου ούτε ένα εξαιρετικό κείμενο του Λιβανέζου θεολόγου Roni Bou Saba με τίτλο «Ο Χριστός ήταν Αφγανός πρόσφυγας» - ο τίτλος ουσιαστικά ίδιος με τον δικό σου.
Το θέμα, αγαπητή μου Νεκταρία, είναι πολύ σημαντικό, γιατί στην πόλη μας αντιμετωπίζονται εχθρικά, από μια μικρή – θέλω να ελπίζω – μερίδα φανατικών «ορθοδόξων» όχι μόνο οι Αφγανοί, αλλά και οι Καθολικοί της Πάτρας και όλοι όσοι υπεραμύνονται της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Άραγε ισχύει και για την Πάτρα η τελευταία φράση σου; «Οι κοινωνίες αλλάζουν, και θα πρέπει να διορθώνουν τους αναχρονισμούς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails